加Sound Card 用同軸線 定 用USB 線 去 DAC 好..!!

我用緊 電腦 onboard Sound 用光纖線 駁去 MD10 DAC 插耳筒聽歌....
覺人聲有D生硬....
請問想 D 聲暖番 D 我應該加 Sound Card 用同軸線 定 用USB 線 去 DAC 好D..??
如用同軸的話...有無 D 平 D 的 Sound Card 有同軸輸出..??
謝謝...!!

我用緊 電腦 onboard Sound 用光纖線 駁去 MD10 DAC 插耳筒聽歌....
覺人聲有D生硬....
請問想 D 聲暖番 D  ...
bennyngsh 發表於 2013-3-26 10:54

睇你取向但相信1k以下的usb Sound可能同MD10份usb Sound差不多
先試用usb to MD10先
另1k以上ausu stx算不差但就無謂經md10了,可tb又不想浪費md10的話可淘張emu-1010 750人仔
但人聲有D生硬會不會是DAC同耳筒取向問題?

Thanks...!!
其實我覺得是光纖令聲音生硬, 想用番同軸線...!!
但底板無同軸輸出...所以要加 Sound Card,
但加張成千蚊的 Sound Card 又好似浪費左佢個解碼,
所以想知 onboard USB 和 平Sound Card 的 同軸 會唔會爭好遠..??
謝謝...

Thanks...!!
其實我覺得是光纖令聲音生硬, 想用番同軸線...!!
但底板無同軸輸出...所以要加 Sound Card,
但 ...
bennyngsh 發表於 2013-3-26 11:27

平Sound Card定義係幾錢先

300-400 蚊好喇....

300-400 蚊好喇....
bennyngsh 發表於 2013-3-26 11:37

OOAOO SQ210A
但香港好似幾難買到了
而且他300~400的Sound Card99.9%都係無rca同軸
要試同軸onboard Sound其實都有只係要diy線材
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

平平地整部二手yba wd202,用onboard 光纖都唔會硬

回復 5# bennyngsh

你onboard 有光纖應該會有同軸 你可先找找板上,或看看說明書

Thanks all CHing.....
我部 MD 10 換過電容...都應該無乜人要了...留番自己玩把啦...!!
monza CHing 意思是咪底板上有 同軸輸出...但無左個插頭....??
如是的話咁整個"美奈子" CHing 的 Cable 咪可以 試試...??
返去睇睇 menu 先....!!
謝....!!