玩音響的人有兩類
無頭腦的人用更多錢買音質要來晒命
有頭腦的人用低價錢技術同經驗改善音質要來享受

呢個結論係心態同榮耀

其實真正玩音響嘅玩家係以Diy技術去砌一部成品出來
依家無咩人會識砌喇叭同擴音機
以前同親友一齊去買零件裝組靚聲喇叭同擴音器啲聲仲靚過買現貨
裝組有個好處係自己喜歡點裝都得自由度高只要能夠發揮到聲音表現已經成功
所以依家嘅人跟本唔係玩音響係比音響玩番轉頭
不過無計係現代嘅人已經對電子技術無咩認識才會用更多錢買部參差成品

似乎大部份人認為音響和金錢掛鈎, 實際係為咗得到快感而作出嘅行為, 做到邊一個程度好睇自己性格同周圍嘅人影響, 有人一套微型組合就好滿足, 有人傾家蕩產買套MBL, 咁就睇吓自己意志壓唔壓抑到慾望, 壓抑嘅程度同洗錢嘅程度係成正比~~

玩音響的人有兩類
無頭腦的人用更多錢買音質要來晒命
有頭腦的人用低價錢技術同經驗改善音質要來享受

呢 ...
eric196511 發表於 2014-7-6 10:09

但廉價音響你點砌都唔會好聲,因為d用料係好差,你比幾錢佢就比幾錢既料你
幾千蚊貨點搞都無可能會有幾萬蚊音響既音質

舉些例子,例如2、3000蚊既amp,點配喇叭都是薄聲,低音不足,d聲混在一起,刺耳之類
但當你聽到成萬蚊既amp,低音、人聲、音場等都明顯雄厚好多,你唔係發燒友都能一耳就聽出來

越貴既音響出來的音質越動聽吸引,因為製造過程中係音響師精心設計和調音,但廉價音響就係求求其其整出黎

所以就說想音響好聲的確係同錢成正比

但廉價音響你點砌都唔會好聲,因為d用料係好差,你比幾錢佢就比幾錢既料你
幾千蚊貨點搞都無可能會有幾萬蚊 ...
tonywai 發表於 2014-7-6 12:48

貴機同平機係用料同音質方會未必成正比,有D天價機入邊都係得d平價野

以下係兩個最好既例子:

過20萬既 Edge CD機

$50000 既 Goldmund CD機

$1500既 Pioneer DVD機

首先學點樣聽嘢

真係唔俾錢冇計?
講嘢時啲 si chi chu ji zi 有時真係幾誇張, 好似有啲磁性咁
我拎嚟睇下電視咋, 絕對唔介意"電子聲", 但嗰啲頭尾音有時真係幾刺耳

真係唔俾錢冇計?
講嘢時啲 si chi chu ji zi 有時真係幾誇張, 好似有啲磁性咁
我拎嚟睇下電視咋, 絕對唔介 ...
CMZ 發表於 2014-7-7 22:58

唔係

你電視或套野應該有EQ調的,

將高音調低佢就ok

唔係

你電視或套野應該有EQ調的,

將高音調低佢就ok
tonywai 發表於 2014-7-8 00:06

冇EQ調的
已經將 treble 由 0殺到 -6dB 係好咗啲, 但都係幾明顯下, 殺盡-10啲聲又好似怪怪哋
定係要調翻高 subwoofer? 依家係-8dB, 最盡係-15dB, bass就set咗 -2dB
(已經試咗調翻高 bass, 都係差唔多)