點check電容老化?

求教
e.g."他"錶得唔得?

求教
e.g."他"錶得唔得?
savepilot01 發表於 2017-7-6 12:31

有電容錶的

via HKEPC Ionic Reader v1.7.0 - iPhone

老化既,大多數都會見到個頂凸起左

比喻電容所標容值係 +-20%
如果 LCR 度容值多過 +20% 就有可能係老化
再駁電如果幾個鐘內都仲係索緊 current 差唔滿咁極有可能係老化

不過要睇下你係用太耐定放係度無用太耐

落錶要起底板甩出嚟,唔係咁方便

有冇大肚。。。。。

到見肚就掉左佢啦仲 check

先謝過各CHing解答

有電容錶的

via HKEPC Ionic Reader v1.7.0 - iPhone
kinghung 發表於 2017-7-6 14:48

係咪有d"他"錶有埋uf meter?

比喻電容所標容值係 +-20%
如果 LCR 度容值多過 +20% 就有可能係老化
再駁電如果幾個鐘內都仲係索緊 curren ...
MadKid 發表於 2017-7-6 15:03

落錶要起底板甩出嚟,唔係咁方便
kellykk 發表於 2017-7-7 09:32

可唔可以唔甩出o黎
多謝賜教,穫益良多.

老化既,大多數都會見到個頂凸起左
kellykk 發表於 2017-7-6 14:48

有冇大肚。。。。。
ccc123 發表於 2017-7-7 09:40

到見肚就掉左佢啦仲 check
MadKid 發表於 2017-7-7 09:43

就係check過無大肚先頂癮,
近排部amp初開機時久唔久會左邊無左聲,
off speaker,開超過一半volume一段時間(可能warm-up左)先正常翻,
但長玩一段時間左邊又會無翻又要off speaker開過半volume先回覆正常,
每次重複咁做相隔無聲情況就越少,最後一切正常.

唔甩出來要用esr數字錶在線check.

唔甩出來要用esr數字錶在線check.
trustme133 發表於 2017-7-7 15:39

我d電工常識只是留在"切模型"階段,
只跟圖紙(維修指南)將d parts切埋/拆除就得姐(個parts有乜用都未必知),
我驚焊來焊去會焊爛個mainboard,
始終部野係20年前o既"文化遺產"o黎!