[測試] APPLE 音質到底好還是不好?Fiio老闆的回答

之前聽ching話Apple音質差,而家等Fiio老闆答LEE個問題

作者:飛傲James (Fiio co-founder)
連結:https://www.zhihu.com/question/29371403/answer/199984909
來源:知乎

我們談論蘋果產品的音質,其實有2個不同的維度。

從客觀的音訊性能資料,以及行業內的應用,毫無疑問蘋果的音質無論如何是不能用“音質一般”來評價的,可以這麼說,蘋果所有產品的音訊性能都是優秀級別,當然,不能說頂級水準。

在蘋果iPod面世後,我接觸的很多音訊行業(調音師,聲學工程師,硬體工程師),都因為iPod classic 的音質和便利用於作為音訊校音的音源。

包括現在的iPhone手機,除了個別以HiFi為最大賣點的手機,音質可以說是名列前茅的。

另外一個維度,就是從用戶評價和主觀聽音,確實很多國內使用者覺得蘋果的產品太淡,常見的說法就是蘋果的音質太“白開水”,就是說缺乏感情,樂感。其實說的就是調音上缺乏對聲音的修飾。

這個和攝影也是一樣的,國產安卓手機拍照的時候各種美顏效果加的多,拍出來色彩好看,但是和真實的景色已經相差甚遠。

這其實就是回到我們到底該如何定義好音質,如果好音質的定義是主觀的用戶評價,看用戶評價是不是好聽,那麼由於每個個體用戶的喜好不同,這個不應該有公論。也不能說蘋果的產品音質一般。

如果好音質的定義是客觀的,以高保真為定義,那麼毫無疑問蘋果的音質是非常好的。

咁樣算唔算倒自己公司米?

講完好似無講咁!

講得好中肯

講完好似無講咁!
168Sum 發表於 2017-7-20 13:53

有好明顯既結論喎
"蘋果所有產品的音訊性能都是優秀級別,當然,不能說頂級水準"

有好明顯既結論喎
"蘋果所有產品的音訊性能都是優秀級別,當然,不能說頂級水準" ...
nhoj 發表於 2017-7-20 16:23

ip7外~~

ip6 is 內置dac / ip7 外置dac

我係ifun 我由ip2g > 3G > 4 > 5 > 6P > 7P 我係唔買S代
上左ip7p後完全失望係聽歌上面

另S8 Lg 音質/分析力/音場都好過 ip456
ipod 我沒用過我唔知
ipad pro & macbook & macbook pro 系掂的~  但比DAC都仲差D

好中肯
Objective measurement黎講Apple一向做得好好

ip7外~~

ip6 is 內置dac / ip7 外置dac

我係ifun 我由ip2g > 3G > 4 > 5 > 6P > 7P 我係唔買S代
...
shal 發表於 2017-7-20 16:36

ip7p 你買返條aaw lightning你會有驚喜, 我真係好滿意,
推入耳式同帶個外置DAC 差唔多,但完全唔曬位,係食電少少,一個鍾舊野要食3%

ip7p 你買返條aaw lightning你會有驚喜, 我真係好滿意,
推入耳式同帶個外置DAC 差唔多,但完全唔曬位,係食 ...
s84292 發表於 2017-7-21 21:19

咪即系外接dac囉唔關iphone7事

咪即系外接dac囉唔關iphone7事
shal 發表於 2017-7-21 21:20

咁依家IPHONE 7改左行數位輸出, 咁一定要外置DAC,
咁唔睇DAC 睇咩 一係買已經有埋的耳機,我有隻SONY 1ADAC 都可以直接駁IPHONE

新一批ANDROID都係開始行USB-C 外置了,不過好多ANDROID機D 驅動程式唔齊,
上次試左條USB-C,得SONY係得~乜米兩部都唔WORK