保留Asus Essence ST還是用外置DAC好,求意見

各位ching你地好

小弟近來有意換電腦,現在用緊多年前砌落既ATX tower,由於甚少打機所以想轉用ITX慳返啲位,但市面上流行既ITX通常都係用緊PCIe slot for diaplay card用,舊有張Asus老虎卡無法搬過黎用,小弟要求唔高,老虎卡已經滿足到我。

我資料搜集完之後,而家有兩個方案,想各位俾啲意見

1. 買一張PCIe to PCI adapter ,裝返係新機上老虎卡,但唔知經一重chips轉換會唔會對音質好有影響

2. 直接換外置DAC,小弟budget有限,睇過AUNE X1S呢隻價位差唔多,唔知單憑呢隻DAC ge spec,播出黎既音質,分析力同老虎卡差幾遠,好左?定差左?

麻煩各位ching幫幫手討論下

回覆 1# 紫炎
樓主, 當然用AUNE X1S比Asus Essence ST好~
經驗之談, 本人也曾是由老虎卡升去Xonar Essence One,之後再升去ud501,
聲音質數一個比一個好.

有師兄呢句就放心啦,其實我好唔捨得張卡先冇換機,但睇黎始終要狠心一次

用DC好誇張下姐…搞咁多直接用hifi聽啦

各位ching你地好

小弟近來有意換電腦,現在用緊多年前砌落既ATX tower,由於甚少打 ...
紫炎 發表於 2017-7-31 20:44

唔打算用過千耳機/過5千喇叭-用onboard sound card
唔係就買外置DAC啦

樓主如買新機, 係時候要放棄 風扇聲所發出既嘈音。  基本火牛 同 cpu 風扇 一到夜深就會聽到。 仲有主機cp ...
kzzstzst 發表於 2017-8-1 02:25

阿大神玩到咁高端,想請教下大神間屋有冇全屋做晒隔音?聽歌時又有冇隱住呼吸唔好比啲透氣聲影響?仲有就係啲心跳噗噗聲又點解決呢?

回覆 6# nhoj

我已經用緊3千既earphone 了

回覆  nhoj

我已經用緊3千既earphone 了
紫炎 發表於 2017-8-1 10:11

玩earphone用Mojo會適合D