新手初買耳機求建議(3000內)

我自己鎖定左AKG N40,灰黃鸝
用途比較雜
聽下流行曲,ipad玩下音樂game(偏女聲多)
有時去網吧仲會用來打機。。。
都系差不多價錢,請問各位師兄意見邊隻好d
又或者同價位既耳機推薦
先謝過

AK Michelle Lmited

點解唔玩返AKG

AKG K712 上當年用部冇DAC芯既電話推都 好鬼好聲

回覆 1# gm167maki

可以去試下campfire orion,  或比多少少lyra2

點解唔玩返AKG

AKG K712 上當年用部冇DAC芯既電話推都 好鬼好聲
devilcat1 發表於 2018-1-30 11:21

Ching你係咪誤解左dac既意思
DAC = Digital to Analog Converter
用來把數碼訊號轉成模擬訊號的

因為耳機食既係模擬訊號
如果一部電話冇DAC晶片,一定連聲都出唔到,DAP都一樣
電話唔係冇DAC,只係可能廢到不值一提/集成左係電路板上既廢DAC
所以只有真係有用到比較好DAC既手機先會介紹埋粒DAC既型號,例如LG V系列 / Meizu Pro系列等等

Ching你係咪誤解左dac既意思
DAC = Digital to Analog Converter
用來把數碼訊號轉成模擬訊號的

因為 ...
robotken42 發表於 2018-1-31 14:27

多謝師兄提點

咁真係唔知道了 以前聽人講部電話如果冇專門既DAC芯片 多數都係用高通集成方案 因為我試哥時係用Android ...
devilcat1 發表於 2018-1-31 15:23[/colo       
r]

集成方案唔代表冇DAC,
只係粒DAC去同cpu嗰類野
集成左做一舊野做整合
所以音質一定唔會好得去邊

好似三星S7 粒Exynos集成左Cirrus Logic dac晶片(e.g CS4398)
但美水S7就用S820,所以用高通集成DAC晶片

但相同既係,無論集唔集成,粒DAC廢唔廢
一樣都一定有粒DAC係度
唔係既話根本出唔到聲,因為訊號根本冇轉換過

集成方案唔代表冇DAC,
只係粒DAC去同cpu嗰類野
集成左做一舊野做整合
所以音質一定唔會好得去邊

好似三 ...
robotken42 發表於 2018-1-31 15:35

咁我改返做 當年用部冇專門DAC芯片既電話推 師兄會唔會順眼D?

你依加就好講緊老婆餅冇老婆既道理一樣

咁我改返做 當年用部冇專門DAC芯片既電話推 師兄會唔會順眼D?

你依加就好講緊老婆餅冇老婆既道理一樣 ...
devilcat1 發表於 2018-1-31 15:53

唔係順唔順眼問題,
就算你唔講,世界都可能會有人唔知老婆餅冇老婆
可能你同個外國人講老婆餅有老婆
佢可能真係會信,
因為有D人可能真係根本冇呢個concept

只係我覺得ching好似誤解左冇DAC芯片既電話都可以出到聲(可能我自己文法有問題?)
所以我睇到ching你好似講錯左,先打算認清一下師兄係咪搞錯左DAC既概念
既然師兄你明就得啦,冇需要話咩老唔老婆餅

回覆 9# robotken42

個concept其實好似display card 咁, 唔識既唔會知cpu 有integrated displaycard
只不過某d 手機會強調左用獨立dac 做賣點, 咁d 人咪就咁講有dac 無dac
唔洗太執著既,知唔知都唔會影響到音質, 集中返個討論重好啦