唔識玩外置sound card

新買左外置sound card 唔知點解每次開機都冇聲, 要拔插一次usb先有返聲, why
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

新買左外置sound card 唔知點解每次開機都冇聲, 要拔插一次usb先有返聲, why ...
holyAS 發表於 2018-1-27 21:34

電路設計唔掂囉 以前XMOS都有呢個情況 你呢隻洗唔洗裝區動架先 要的話可以換左區動有改善

電路設計唔掂囉 以前XMOS都有呢個情況 你呢隻洗唔洗裝區動架先 要的話可以換左區動有改善 ...
devilcat1 發表於 2018-1-27 22:31

有裝, 解決唔到

有裝, 解決唔到
holyAS 發表於 2018-1-27 22:35

拎返代理整.......

上個月用wintv 睇capture card 電視節目,設定hdmi 出ac3,之後每次開機usb sound box 要一関一開先至出聲

off 左wintv hdmi 出ac3,sound blastor usb box 正常開機有聲

樓主可能係第三方軟件設定問題

上個月用wintv 睇capture card 電視節目,設定hdmi 出ac3,之後每次開機usb sound box 要一関一開先至出聲
...
newdaylow 發表於 2018-1-28 04:07

即係Sound blaster 個driver software 有事?

即係Sound blaster 個driver software 有事?
holyAS 發表於 2018-1-28 10:26

每次再插usb 又用得返,吾似係driver 問題,最好問一問代理先

找第二部腦試試,或者软件問題

最後發現係底板某d usb port先有問題

最後發現係底板某d usb port先有問題
holyAS 發表於 2018-1-29 23:14

我幾張 usb dac/sound 卡都遇過呢類問題,真係一頭霧水,幾經嘗試,原來唔用得 usb hub,要直接插主機板 usb 位,咁先至唔整古做怪。