戲院Dolby Atmos 一問

見戲院睇戲有Dolby Atmos, 電視/SOUND BAR 都有Dolby Atmos,係唔係同一樣野?
其實係唔係只係岩睇戲用?

atmos 係指新多左出黎既天花speaker channel
理論上戲院同家用係講緊同一樣野
主要睇電影至發揮到效果

愚見,
1)atmos係有好多個版本(e.g.原型,商用,家用)
2)可解atmos code唔等如出到atmos effect
3)唔同廠又有唔同處理,e.g.Y記可以解atmos code去5.1,2.1,2.0,即無天花speakers,用現有speakers模擬出天花speakers,仲可以加埋Y記個DSP effect
4)有speaker生產商出atmos專用反射式speaker去代替天花speakers,其實只是一個捷充辦法,又同時得到atmos認証為家用版atmos標準配備

無用, 晒錢, 除非真係裝喇叭上天花. 完.

無用, 晒錢, 除非真係裝喇叭上天花. 完.
uraki 發表於 2018-1-31 15:14

裝左天花speakers都無用,
因唔同system個4隻speakers都唔同位置,
e.g. atmos, dts-x, auro

見戲院睇戲有Dolby Atmos, 電視/SOUND BAR 都有Dolby Atmos,係唔係同一樣野?
其實係唔係只係岩睇戲用? ...
poweranger99 發表於 31-1-2018 10:53

戲院版Atmos會多D聲道,不過就算戲院都好小有Dolby Atmos,通常大部分都仲係行緊7.1

愚見,
2)可解atmos code唔等如出到atmos effect
3)唔同廠又有 ...
savepilot01 發表於 31-1-2018 14:02

AV野出來太快,幾年又會轉一次玩法

屋企用緊SJ8, 佢有4個SOUND EFFECT 可以選擇

愚見,
3)唔同廠又有 ...
savepilot01 發表於 2018-1-31 14:02

唔同版本係唔係都係Dolby?