換左PMA-50, 想搵高效的易推喇叭

由於依隻amp得50w, 所以打算買對易推高效率的喇叭

但發現原來高效率喇叭其實唔係咁多, 絕大部份都係8xdB, 幾乎無見過有9字頭, 見過一隻但唔係我要的size

所以可否講下有咩高效率喇叭(高過90dB)選擇? 4-5吋

至於Ω, 我就未諗好搵4Ω還是8Ω好

因為我唔明白, 網上普遍說法係, Ω越高, 效率就越高越易推
但條數點計都講唔通, 用返PMA-50做例子, 如果用黎推4Ω喇叭, 就有50w推力
如果推8Ω喇叭, 阻力高左一倍, 推力即時減半, 得返25w
點計都係Ω數越低越易推喎, 點會係Ω數越高越易推呢? 唔合理

所以我要高效喇叭的話, 係咪應該搵個4Ω的呢? 唔係既話我隻50W amp變左25w, 咁就浪費左

https://www.price.com.hk/product.php?p=149445&gp=16
https://www.price.com.hk/product.php?p=163729&gp=16
希望幫到你
歐姆個到其實你唔洗太着緊佢, 因為你對喇叭和擴音機運行時會上上落落, 未必會固定死一個歐姆數值的!

6.5吋太大
focal最細都6.5吋, 所以focal雖然dB高, 但應該無一款岩我
而且spec寫住兩款喇叭Ω最低去到3.6, pma50個範圍係4Ω-16Ω, 可能唔係咁岩用了, 萬一低過4Ω搞到燒機就無機用

本身都知道Ω會跳, 亦知道有一種喇叭Ω係固定, 唔會跳得好大
上面問的主要係唔明點解Ω越高被人叫做越易推

6.5吋太大
focal最細都6.5吋, 所以focal雖然dB高, 但應該無一款岩我
而且spec寫住兩款喇叭Ω最低去到3.6, p ...
3ldk 發表於 2018-2-10 02:21

Ω越高,即係扯電流越少,即係AMP負荷少咗,自然越易推。

希望幫到你
歐姆個到其實你唔洗太着緊佢, 因為你對喇叭和擴音機運行時會上上落落, 未必會固定死一 ...
168Sum 發表於 2018-2-9 01:51

FOCAL 80X 依家個價甘 LONG

FOCAL 80X 依家個價甘 LONG
ymlau0602 發表於 2018-2-10 15:15

標價姐, 實價就唔知!

6.5吋太大
而且spec寫住兩款喇叭Ω最低去到3.6, p ...
3ldk 發表於 2018-2-10 02:21

Ω數低就要大電流擴音機先推得好.
大電流又有控制力 = 好貴...

由於依隻amp得50w, 所以打算買對易推高效率的喇叭

但發現原來高效率喇叭其實唔係咁多, 絕大部份都係8xdB,  ...
3ldk 發表於 2018-2-8 13:25

建議你去試下DALI的書架喇叭. 都易推的.
唔洗咁在意個效率數, 唔係83果D咁低就得....