舊5.1系統用於現在4K環境

請教各位ching,我有一部十多年的5.1系統,佢寫support HDMI 1080P.宜家就己經4K年代,以往我便將Playstation連接5.1再去電視.如果宜家PS4 Pro經5.1再去電視,我相信會無左4K畫質,對嗎?請教各位點插才對?

PS4 PRO HDMI 直插TV, TV AUDIO MUTE 左佢
PS4 PRO 光纖駁AMP
只要AMP 揀啱用OPTICAL 輸入就有5.1 及4K 畫質

回覆 2# momojaijai

謝謝.如果電視有個 optical out,由電視去5.1,代替PS4 Pro去5.1,可否有相同效果兼其他連接電視既機都可由5.1出聲.

用得4k電視同5.1打機都知你係有要求果d-.-最好就係影同音就分開啦-.-始終可以得到最好既畫面同最高清既聲音

回覆  momojaijai

謝謝.如果電視有個 optical out,由電視去5.1,代替PS4 Pro去5.1,可否有相同效果兼其他連 ...
Yoshihk 發表於 2018-2-28 20:32

我無諗過TV都有OPTICAL OUT, 不過你可以試試

應該可以PS4 HDMI4K->電視HDMI ARC-> AMP

PS4 PRO HDMI 直插TV, TV AUDIO MUTE 左佢
PS4 PRO 光纖駁AMP
只要AMP 揀啱用OPTICAL 輸入就有5.1 及4K 畫 ...
momojaijai 發表於 2018-2-28 20:18

但光纖不是只有模擬5.1嗎

via HKEPC Reader for Android

十幾年前既AMP 應該未有ARC.
Optical 出返AMP 係可以食到Dolby Digital  同Dolby Digital Plus, 出5.1 應該係冇問題

十幾年前既AMP 應該未有ARC.
Optical 出返AMP 係可以食到Dolby Digital  同Dolby Digital Plus, 出5.1 應該 ...
kin_10 發表於 2018-3-1 10:10

唔該,請問arc係咪hdmi既音訊回傳? 換句話係咪只要係hdmi幾入一出果啲就係有arc?

via HKEPC Reader for Android

唔該,請問arc係咪hdmi既音訊回傳? 換句話係咪只要係hdmi幾入一出果啲就係有arc?

via HKEPC Reader for  ...
李璨琛 發表於 2018-3-1 12:06

ARC係張HDMI個d信號回轉出去,
不過要留意廠商轉乜野出o黎,
要睇說明書,
e.g.有d TV廠只轉出兩聲道(縱使DTS,DD),
有d唔單只全信號copy出o黎,
仲加埋搖控/觸動下一部(串)機某d功能,
e.g.power on AV amp.
(有錯請諒)