小妹玩音響大執位多煩惱……請比意見

家中大佬搬咗返大陸留低套音響,無人理……
好多嘢都吾識,有部份器材起碼有10年以上現想换走去
第一件事已經换走了前級
Audiolab 8000Q 前級 轉用NuPrime DAC-9
https://www.hkepc.com/forum/view ... page%3D1&page=3

第二件事要换是喇叭、後級
原用QUAD 909 經MIT 推JBL 4425

問題
1.如果換細口徑底音柱型座地會否比12寸書架低频量會少咗呢?
因為聽慣咗豐厚低音,去聽返小口徑書架會少咗浸低音
2.體積細小後級有什麼品牌好介紹
3.想換返JBL,放棄Horn 設計改用4312SE 或4312G 3路書架,會否 downgrade
4.想保留MIT 線

感謝大家!

小弟不才 知D唔知D 答兩咀啊
閣下 ANALOG 部份   英聲加JBL    成SET 都OK 啊  

換細單元低音一定少咗量  但不一定小咗浸低音,  人聲都會唔同

圖你有ONKYO 855 已經是好聲DAC加NETWORK PLAYER
里部無數碼輸出你買左 NuPrime DAC-9 無得用DAC-9 解碼

MIT線好野唔使搞佢

QUAD 909  推JBL 4425無病痛基本上可以聽過世.除非想HI-end

家中大佬搬咗返大陸留低套音響,無人理……
好多嘢都吾識,有部份器材起碼有10年以上現想换走去
第一件事已 ...
LKK33 發表於 2018-12-4 14:13

睇你點定義downgrade 啦 同埋聽咩歌
細左單元 通常定位就準
大單元就一定鬆容 但定位要準要好大空間

如果聽下廣東 pop下 咁其實無咩所謂
聽西樂 live 一類 定位準 喇叭易隱形有著數

Quad 909 配jbl
而家新派好多野都會覺薄左清左
去試聽下先 要自己接受到個轉變

小弟不才 知D唔知D 答兩咀啊
閣下 ANALOG 部份   英聲加JBL    成SET 都OK 啊  

換細單元低音一定少咗量  ...
waltyuen 發表於 2018-12-4 15:39

我喜歡Onkyo R-N855 除network 外,它還可以接收FM、bluetouth、Phono……集合多功能於一身
接駁方式用 R-N855 LINEOUT 用RCA analog 去 NuPrime DAC-9
DAC 9 數碼輸入就連接CD / Blu-ray Player

QUAD 909  推JBL 4425無病痛基本上可以聽過世.除非想HI-end
五拾 發表於 2018-12-4 18:18

希望如此用過世,但人會有追求新事物

睇你點定義downgrade 啦 同埋聽咩歌
細左單元 通常定位就準
大單元就一定鬆容 但定位要準要好大空間

如 ...
mike1981 發表於 2018-12-4 19:10

其實我真係好少聽高質發燒軟件音樂
主打中英文流行曲、輕音樂,少量靚聲古典爵士
我諗如果改變不大,唯有放棄换機念頭

非常感謝 waltyuen、 五拾、 mike1981

其實我真係好少聽高質發燒軟件音樂
主打中英文流行曲、輕音樂,少量靚聲古典爵士
我諗如果改變不大,唯有 ...
LKK33 發表於 2018-12-5 00:16

唯一改下onkyo接駁位
而家係onkyo 解碼出dac 9
同埋換signal / pc 會好過成套換

唯一改下onkyo接駁位
而家係onkyo 解碼出dac 9
同埋換signal / pc 會好過成套換 ...
mike1981 發表於 2018-12-5 07:15

吾明
換signal / pc 是指甚麽?

吾明
換signal / pc 是指甚麽?
LKK33 發表於 2018-12-5 09:12

onkyo用數碼輸出去DAC(光纖/同軸). 唔用ANALOG RCA.

by the way 想成套換點解唔直接去聽下.... 先從喇叭牌子開始..