家用平衡DAC或者AMP有冇乜好介紹?

用轉頭解決左2.5同4.4轉XLR,咁轉頭同機又有冇乜好介紹?最好抵玩啲
aune X7S點?

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

xy9999 發表於 2018-12-27 23:57

呢個自己呃自己?

見到多數係4芯平衡線,唔想手提又一種家用又一種,有冇乜選擇???
符碌 發表於 27-12-2018 23:28

4.4大廠新機通常有,例如TEAC UD 505、Sennheiser HDV 820。不過其實買個XLR轉2.5/4.4mm頭都係幾百內有找,唔需專登找部2.5/4.4插頭機。

4.4大廠新機通常有,例如TEAC UD 505、Sennheiser HDV 820。不過其實買個XLR轉2.5/4.4mm頭都係幾百 ...
kenken33 發表於 2018-12-28 00:15

唔該曬,咁平平地嘅有平衡嘅機有乜好介紹?
用緊FOSTEX A8,咁多年前嘅機應該未OUT?做完解碼出個有平衡嘅耳擴OK?
4.4係唔係會好過2.5?

點解咁執著平衡? 重要係假平衡... 2.5mm只係分開咗左右地線... 就算4.4mm做到真平衡 音質都唔會提升~ 問: 正反音訊係咪要多一倍功率? 去到耳機又如何處理? 而家啲機同時有3.5 & 4.4, 你就唔會諗佢估意整差3.5mm, 造成4.4比較好嘅假象?

點解咁執著平衡? 重要係假平衡... 2.5mm只係分開咗左右地線... 就算4.4mm做到真平衡 音質都唔會提升~ 問:  ...
xy9999 發表於 2018-12-28 16:02

又有人同我講話會明顯提升,機仔唔會好明顯,但家用家會有
如果冇提升就唔搞佢
其實就算假平衡,左右干擾係唔係都會少啲?

好多時候入門擴加唔加好咩感覺,
我覺得去到SCHIIT ASGARD 2先容易聽到
有平衡插口不代表聲好擴力大.

好多時候入門擴加唔加好咩感覺,
我覺得去到SCHIIT ASGARD 2先容易聽到
有平衡插口不代表聲好擴力大. ...
powershing 發表於 2018-12-28 21:20

多得樓上師兄講下,慳返一筆,我衣家部DAC AMP都好夠力,早幾年嘅FOSTEX A8

回覆 9# 符碌

銅線要長過十米先會有干擾, 你條線有幾長=__=. 平衡每個聲道有一正一負加一條地線, 你唔係覺得2聲道, 得4個點做到平衡掛.......

你聽到有分別, 其實會唔會係另一種干涉?
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊