最近入左部FOSTEX HP-A4~ 唔知點解用條好少少既線就有跳音問題

原裝條USB好正常,但用左條單晶銅渡銀USB線就有跳音(跳一跳)問題...

DAC:
https://www.fostex.jp/products/hp-a4/

新個條USB線唔係貴野$2XX 跟住佢SET都係會跳.......但音質已明顯好過舊線好多......
唔知有沒有解決方法? 好想正常用到.......

電腦係AMD~ 開哂最高效能,HPET都開哂~
24BIT 192K 都設定好哂~
間唔中會跳一跳...唉!!

定轉用 optical線輸入音源 ?
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

貴線吾一定係 合Standard USB 線....

你可以試下用張 ASUS USB PCIE card 試下

貴線吾一定係 合Standard USB 線....

你可以試下用張 ASUS USB PCIE card 試下
NOPSS 發表於 11-1-2019 14:30

唔係貴野🥺

我有用外置sound card都係USB 2.0規格又正常喎-_-

......睇黎都要用返原裝線

USB 線standard 90 ohm, 唔跟standard O既線

USB 線standard 90 ohm, 唔跟standard O既線
fatau 發表於 11-1-2019 16:46

唔明-.-

點先知佢跟唔跟standard- -

買條貴野USB線試下
用緊hp-a8c

fatau 發表於 2019-1-11 16:46

90 Ohm呢個standard是USB-IF嘅標準?

唔明-.-

點先知佢跟唔跟standard- -
lewisfai 發表於 11-1-2019 19:28

求推介

你試下改大個BUFF先?有時BUFF太少都會有跳聲
如果都唔得但一換返條原裝就無事的話
就可能係條升級線SHEID 唔夠, 有NOSIE又有LOSE
所以點解USB線盡量都唔好買師傅線
好有要求就音響大廠線EX:AQ 古河,
要平靘正就SUPRA

你試下改大個BUFF先?有時BUFF太少都會有跳聲
如果都唔得但一換返條原裝就無事的話
就可能係條升級線SHEID  ...
fon2031990 發表於 12-1-2019 00:23

SUPRA整條試下先!!