想聽歌好少少,應該買咩sound card 和2.1 喇叭?

本身用緊對陳年的altec lansing acs45,當時買acer 電腦送,用左成二十年,低音仲係好勁,好爆得,而電腦就用底版的onboard sound card (Asus H270F),Budget $3000,只想玩2.1 喇叭

請問有無好介紹?

ASUS Xonar STXII + Edifier S350DB
應該感受到好大分別
我當年齋onboard sound轉老虎卡都好明顯

玩DAC加EDIFIER應該會正過玩聲卡

本身用緊對陳年的altec lansing acs45,當時買acer 電腦送,用左成二十年,低音仲係好勁,好爆得,而電腦就 ...
ronan 發表於 2019-1-29 21:18

聽歌應去除.1

回覆 3# devilcat1

any DAC suggestions?

Budget$3000係二樣dac+speaker定每樣Budget $3000?

回覆  devilcat1

any DAC suggestions?
wfcda 發表於 2019-1-30 13:40

緊係 suggestions 唔通強制性玩DAC咩
玩聲卡換運放唔夠DAC方便 同埋解得DSD既聲卡 好似近排先出得一張

音箱推介 Edifier s301
CP好高

音箱推介 Edifier s301
CP好高
kiyoshi00 發表於 2019-1-30 17:37

S301 香港版好似係 Edifier S360DB

聽歌應去除.1
googleli 發表於 2019-1-30 12:30

我鐘意爆得,底音要打得勁,去得快,收得快

就好似kef 的聲底就唔適合我了,唔係話kef 唔好,只係not my cup of tea