電視 Speaker 用咩 Receiver?

2.0 bookshelf speaker, 用黎睇電視加聽歌 ( BT 就可以)
有咩 receiver 推介?

KEF EGG 1980 百老匯

KEF EGG 1980 百老匯
waltyuen 發表於 2019-2-26 12:49

thanks,..去睇睇先

如果‥
Audioengine A2+
Edifier S880DB

同 KEF EGG 點睇大家?

如果‥
Audioengine A2+
Edifier S880DB

同 KEF EGG 點睇大家?
$foo 發表於 2019-2-26 14:59

S880未聽過唔清楚~
A2+效果要比EGG好好多  EGG聲音嘅下盤好差~ 無力~
細細聲開下仲可以~ 大聲D就真係唔得~ 聲音結像算准 不過細一兩個碼~
就好似唱歌嘅人企遠咗好多~ 朋友入手唔夠兩個星期即放~
個人主觀咁講~ 2k budget買KEF都係算啦~
咁大個牌子溢價之後剩餘價值有幾多貨可以交比你~

S880未聽過唔清楚~
A2+效果要比EGG好好多  EGG聲音嘅下盤好差~ 無力~
細細聲開下仲可以~ 大聲D就真係唔得 ...
yamasia 發表於 2019-2-27 00:05

咁 kef 本身賣 3.8k 的

都係偏各 Audioengine A2+ ..

Egg用膠箱體做發聲你想比幾多低音你?
當然人聲好與壞同音箱單元設計有一定影響
我用緊Kef木制細同軸喇叭唔覺人聲差
電視Speaker yamaha Sound bar唔差

S880未聽過唔清楚~
細細聲開下仲可以~ 大聲D就真係唔得 ...
yamasia 發表於 2019-2-27 00:05

Audioengine A2+ has no bluetooth?
btw, edifier s880db is good

Audioengine A2+ has no bluetooth?
btw, edifier s880db is good
yamada 發表於 2019-2-27 14:27

Audioengine A2+ wireless 有 BT, 但冇 optical ..

Audioengine A2+ wireless 有 BT, 但冇 optical ..
$foo 發表於 2019-2-27 17:23

睇你, s880db 有同軸同光纖, 可以比你駁埋電視, 碟機/ ps4