初玩黑膠,求簡單的教導支援

因為月尾難得出一份超特大糧
所以月尾計劃把SONY PS-HX500入手
最主要的原因係比佢可以黑膠轉DSD呢個功能吸引左
但前後睇左一D資料同比人講過,玩黑膠會比較複雜下,如唱針要放幾多壓力、各種的人手調教調教、更換零件等
但作為初哥,對呢D野近乎零認識

想問一下,呢部機,一買返黎駛唔駛要再買零件更換?
另外,係播放同調教上有乜野需要注意?

我已經知道黑膠分碟有分唔同大細同埋操作速度

另外呢部機係邊到買會比較平呢?

THANKS

因為月尾難得出一份超特大糧
所以月尾計劃把SONY PS-HX500入手
最主要的原因係比佢可以黑膠轉DSD呢個功 ...
sunhikari 發表於 2019-3-4 10:45

先唔講買咩盤先
你有無黑膠係手
無既話,你要預買黑膠既錢
同埋你聽開既野有無黑膠先

再者,Sony個玩具盤算把啦

先唔講買咩盤先
你有無黑膠係手
無既話,你要預買黑膠既錢
同埋你聽開既野有無黑膠先 ...
patkwok 發表於 2019-3-4 10:59

手頭上已經有黑膠(需則全部都係ACG類的)
需然數量無發燒友咁多,但都有大約6-7隻黑膠
一路煩緊無機播,又想轉無損數碼格式
所以SONY的PS-HX500比較啱我

手頭上已經有黑膠(需則全部都係ACG類的)
需然數量無發燒友咁多,但都有大約6-7隻黑膠
一路煩緊無機播,又想 ...
sunhikari 發表於 2019-3-4 11:03

如果只有6-7隻膠,唔好曬幾千蚊買呢個Sony盤
倒不如出去揾下有無人可以幫你轉做files算
如果真係想長玩黑膠數碼化
買個好D個盤同針同D/A converter

如果只有6-7隻膠,唔好曬幾千蚊買呢個Sony盤
倒不如出去揾下有無人可以幫你轉做files算
如果真係想長玩黑 ...
patkwok 發表於 2019-3-4 11:08

如果只計碟數唔止6-7隻
因為日本有出一個系列套裝,一套單計碟數的成10隻以上(最主要係細碟多)
所以都會買佢
同埋日後有黑膠碟版本都會買一隻,可以話都會長用

另外如果扣除SONY,有邊一部可以推介?
同埋如果買SONY的,盤同針有乜野推介?(D/A converter應該無得換掛)
THANKS

盤,臂,頭,放大器合共3萬都係算入門,呢個坑好深,

盤,臂,頭,放大器合共3萬都係算入門,呢個坑好深,
kin1111kin 發表於 2019-3-4 11:33

所以先諗住先簡單玩,應該用返一般的紅白雙聲道輸出,唔用PHONO住,因為主因係想玩黑膠數碼化

我知頭有得換,但唔知盤同臂有無得換......

你覺得用佢部機直接轉檔出來效果會好?

如果只計碟數唔止6-7隻
因為日本有出一個系列套裝,一套單計碟數的成10隻以上(最主要係細碟多)
所以都會買佢
同埋日後有黑膠碟版本都會買一隻,可以話都會長用

如果你有一定數量,咁都仲OK

另外如果扣除SONY,有邊一部可以推介?
同埋如果買SONY的,盤同針有乜野推介?(D/A converter應該無得換掛)
THANKS

Sony呢部我一定唔會買,無得微調轉速,無VTA調較
我自己用緊Technics SL-1200 MK5,起碼有微調轉速,有VTA調較,仲有石英controlled轉速
你可以揾二手
針就真係多到你想唔到,要睇你budget
但個問題係sony個盤無VTA,又唔知支唱臂既spec,亂換針隨時曬錢

你覺得用佢部機直接轉檔出來效果會好?
kin1111kin 發表於 2019-3-4 11:54

當玩具算喇