*請教 家庭影院 10萬預算*

新居7月如伙,想setup一套家庭影院,誠心請教。

1. 1x年前玩過,朋友幫手,自己唔算好識。
2. 唔玩投影,電視88吋已訂。
3. 最好冇sound後置,,除非好靚,否則老婆詐型
4. 10萬,speaker+amp+cables+藍光機
5. 只睇戲,不聽歌
6. 廳四正,夠大

請問有何建議,謝謝

Denon AVC-X8500 &  Denon AVC- X6500H
先锋LX500  & LX800藍光機
JBL ls & JBL Studio
JBL control X atmos

樓主個要求有點怪,。唔要後置, 咁買乜av amp 都冇用,
建議簡單買部2 聲道 amp ,  加對4-5 皮speaker ,再加部pioneer 800 4k 機已攪掂。
始終冇後置,等於一個人冇左對手。

via HKEPC IR Pro 3.5.2 - Android(3.2.0)

樓主個要求有點怪,。唔要後置, 咁買乜av amp 都冇用,
建議簡單買部2 聲道 amp ,  加對4-5 皮speaker ,再 ...
hkboy3000 發表於 2019-3-11 16:03

冇後置睇戲差好遠
我屋細都係5.1.2
jbl studio 520 530 + jbl control x 後置高置

一套家庭影院最基本要5.1, 所以冇後置真係唔湯唔水, 比你前面有幾靚都冇用。 有前冇後。

via HKEPC IR Pro 3.5.2 - Android(3.2.0)

唔玩多聲道
就玩番2.0,2.1 or 2.2
追求用最少喇叭做最靚音質

一套家庭影院最基本要5.1, 所以冇後置真係唔湯唔水, 比你前面有幾靚都冇用。 有前冇後。

via HKEPC IR Pr ...
hkboy3000 發表於 2019-3-12 09:31

冇多聲道唔代表唔睇得戲

冇多聲道唔代表唔睇得戲
nhoj 發表於 2019-3-12 09:35

咁又唔係唔得, 只係同家庭影院有段距離。。

最好冇sound後置,,除非好靚,否則老婆詐型 ...
wilsonhui 發表於 2019-3-11 13:26

通常老婆詐型都係唔想拉線,用wireless 5.1 (例如Bose Lifestyle 650)有無得諗?

5.1 surround可以裝兩側,不過要Atmos 的話一定要有後置和天花,唔係的話玩soundbar就算。Subwoofer不妨落重本,是成個影院的靈魂。AV Amp買合併旗艦的話應該夠預算,分體就忟D了