有無ching試過中音喇叭插subwoofer 位

我想請教各位ching
我原本用電腦2.1 speaker, 為咗慳地下位,我攞咗兩隻5.1 嘅衛星喇叭插落隻dac/amp到, 但係個frequency 只係2500hz - 100hz ,好似無晒base 咁。
隻dac/amp仲有一個subwoofer 位,我想請問有冇ching試過攞隻center speaker 130hz - 20hz 插落去subwoofer 到用,補返啲base?

1.你所講的subwoofer位是rca還是喇叭插座?rca位需另加power amp.
2.除非你個center喇叭超大用兩隻8吋之裏,好難出到sub仔低音。
3.加多隻喇叭點都會多些少低音,聽過至知。

我想請教各位ching
我原本用電腦2.1 speaker, 為咗慳地下位,我攞咗兩隻5.1 嘅衛星喇叭插落隻dac/amp到, 但 ...
hdyebx 發表於 2019-3-27 13:53

你部咩機先. 你咁問似基本野都唔係好清楚.
有sub位又關CENTER咩事. left/right/CENTER 都可以係LARGE/SMALL...

你要超低, 就要買隻ACTIVE SUB. 插入去SUB位度.

回覆 2# lnchu

subwoofer 位係RCA.
其實我係用teac ai-101da, 都吾洗好似subwoofer甘多base, 有小小就ok.
或者有無低音喇叭可以淨係插 subwoofer RCA 吾洗額外供電?

回覆 3# uraki

我係用teac ai-101da + yamaha NX-E270,係啊ching 我第一次用passive speaker.
有無sub 係passive, 電掣有限,同埋base 吾洗多,cover 到就得.
因為仲有隻center yamaha NX-c270, 所以想試下用落subwoofer 位

回覆 hdyebx
    Frequency Response
<NX-E270> ................ 100 Hz – 25 kHz (–10 dB)
<NX-C270> .................130 Hz – 20 kHz (–10 dB)
個centre 低音响應比E270還差,算了吧!你還要加個power amp去推隻centre.
就如楼上師兄所講,加隻合你size (6"/8") 有源sub 仔,自己調番E270同sub 仔的大细聲.

回覆 6# lnchu

oh 原來搞錯左. Thanks

買隻二手十仔都係幾舊就得~5.1果D仲要攪電

回覆  lnchu

subwoofer 位係RCA.
其實我係用teac ai-101da, 都吾洗好似subwoofer甘多base, 有小小就ok.
...
hdyebx 發表於 2019-3-27 18:27

你需要一隻ACTIVE SUB. 但ACTIVE SUB 細細隻都幾千. 2手就唔知啦.
有幾千銀不如換返隻入門DALI 書架.
ACTIVE SUB+你對YAMAHA都唔會夠DALI好聲. 唔同級數.

睇完都唔明白係土地問題定咩呢?

又要keep住2.1 又夾硬攪到咁複雜

點解唔換返對正常細隻兩聲道, 又或者BT單體無線spk可以放櫃頂, 至少係全音先