請教一下Home Theater System

有少少長篇, 想請教一下Home Theater System問題, 依家用緊果套Sony 5.1連埋FullHD電視已經超過10年, 最近個廳想換傢私, 順便想upgrade做4K電視, 但係依家套Sony 5.1應該唔support 4K HDMI. 以下係我現有嘅設備同接駁方法. PC1, PC2, PS3駁Receiver出到5.1無問題.

如果想用返類似嘅Home Theater System, 即係Receiver連埋一set喇叭, 依家市面好似唔多選擇. 有無咩好介紹呢? 其實依家呢套Sony聲量好夠用, 我有諗過keep返套Sony, 試過用PC直接駁電視, 再用電視output光纖到Receiver, 但PC(Nvidia GTX1060 6GB)只顯示2.0出唔到5.1...

想問問大家有咩suggestions? 太貴嘅方案就唔駛預我... 感謝!!
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

PC HDMI >Receiver

回復 3 #codyhlau

我依家係咁樣駁, 出到5.1無問題, 會唔會知道有邊款home theater system好介紹? 又support 4K HDR passthrough?

via HKEPC Reader for Android

回復 codyhlau

我依家係咁樣駁, 出到5.1無問題, 會唔會知道有邊款home theater system好介紹? 又support 4 ...
pchan0220 發表於 2019-7-22 08:34

自己用Marantz NR1609 、有passthrough
GV-N660OC(7年前顯卡)、都出到Dolby Atmos

買部一、兩年前舊型號AV Receiver(新舊都好)、加上入門喇叭
都比Receiver連埋一set喇叭好太多

自己用Marantz NR1609 、有passthrough
GV-N660OC(7年前顯卡)、都出到Dolby Atmos

買部一、兩年前舊型 ...
codyhlau 發表於 2019-7-22 16:42

多謝你建議, Marantz receiver再加喇叭就一定out budget... 但如果想用返現有套5.1 system, 係咪買個HDMI 4x2 Hub可以split到光纖駁返去receiver就得? HDMI output駁返去4K電視.

淘佬見到呢樣嘢
https://m.tb.cn/h.e7qPmFf?sm=22309c

多謝你建議, Marantz receiver再加喇叭就一定out budget... 但如果想用返現有套5.1 system, 係咪買個HDMI ...
pchan0220 發表於 2019-7-23 08:35

有冇音咭先
PC1加張雙D音咭、HDMI output駁去4K電視(影)、音咭光纖駁返去receiver解雙D(音)就得
其它直入receiver
我之前做法就是這様
唔好花錢買新All in one home theater system

駁pc (hdmi) TV (optical) HT, 留意 TV audio out set咗 bitstream未

有冇音咭先
PC1加張雙D音咭、HDMI output駁去4K電視(影)、音咭光纖駁返去receiver解雙D(音)就得
其 ...
codyhlau 發表於 2019-7-23 13:46

PC1底板有inboard Optical output, 但係PC2係盒仔無Optical無得加Sound card, PC1用光纖駁去receiver係解決到5.1, 但PC2就唔解決唔到... 其他嘢可能新嘅PS5又點駁好呢? Thx!

PC1底板有inboard Optical output, 但係PC2係盒仔無Optical無得加Sound card, PC1用光纖駁去receiver係解 ...
pchan0220 發表於 2019-7-24 09:31

https://www.amazon.com/HDMI-Five ... =gateway&sr=8-1
自己未試過、用過1分4無Audio Out都幾好