想買有源代替電視喇叭有伏嗎?

hi all,想買隻有源2.0代替電視出聲,5K左右筆直。

我知會有師兄建議soundbar,但我覺得搞好兩聲道就夠。有源簡簡單單唔佔太多位岩我(可能加多隻細十說算)。

有師兄係咁做的嗎?會唔會有乜唔好處? 有源好似唔識得跟電視開關?長插電開住會唔會有問題,thanks

Soundbar 2.0 都可以跟住電視著,用 hdmi cec, hdmi arc, 或者 tv aux out 來開啟

<佢> 又返來了,係隔離洗版,得半版,上面#3 果位,小心!!

我禁他言。
跑緊步都要做野

hi all,想買隻有源2.0代替電視出聲,5K左右筆直。

我知會有師兄建議soundbar,但我覺得搞好兩聲道就夠。 ...
poppop8 發表於 2019-10-11 14:41

why not ? much better than sound bar.

我禁他言。
跑緊步都要做野
NOPSS 發表於 2019-10-11 23:01

咁健康
辛苦你了

SIZE上2.0無好處
有番咁上下質數都唔會細
要SIZE就SOUNDBAR啦
真係要2.0
KEF X300A

我比較關心同電視互動既問題,因為主動喇叭無cec,長著唔知得唔得(我唔知有無sleeping mode)。

有諗過駁多隻dac做控製,不過dac都係無hdmi做cec,有果d已經係兩聲道amp

SIZE上2.0無好處
有番咁上下質數都唔會細
要SIZE就SOUNDBAR啦
真係要2.0
KEF X300A ...
京 發表於 2019-10-11 23:05

兩隻喇叭放左右係ok既,因唔想玩多聲道成個廳都係喇叭,又amp又乜咁。 書架喇叭大極都係五六吋單元係ok既(再大就貴我都比唔起)。

其實我唔反對soundbar,佢最大好處對我黎講就係同電視既互動同音效。但我唔需要音效,寧願兩聲道d聲靚少少。 一條五六七八千既sound bar d聲對我黎講有d雞,以錢黎講,我既用法唔多化算