討論電腦source

一般music player usb口係唔係點都會比pc usb口數字質量好?
到底差異係邊,jitter,電源,訊噪?
如果係咁加隻ifi Marco iusb攪掂?
但實際又唔係咁簡單

回覆 1# sorsor
"一般music player"舉d例子?
pc usb output加左ifi係有改善和提升都用緊,但ifi未是最好可以更好.
實際又係唔係咁簡單:"聽聲收貨".

只係想唔明,比如ifi micro iusb已經顯示出非常低訊噪, 但唔見cas玩家就此滿足解決usb口質量差問題, 反而相關產品越出越多

又例如無論後面DDC質數再好,Pll再好,時鐘再好,供電再好,前面source唔同,聲又唔同, 主宰數字差異到底係咩想當初以為usb只係10101 Async 己無差異

有電有地已經有差異啦.. 有冇試過駁地盒去數碼端子. 立即變聲. 明明係用緊USB, 駁個同軸個地唔啦更跟本無用到同軸都變聲.

又例如無論後面DDC質數再好,Pll再好,時鐘再好,供電再好,前面source唔同,聲又唔同, 主宰數字差異到底係 ...
sorsor 發表於 2020-4-20 00:38

你自己都講左,音響就係everything matters

回覆 7# verygoodd
用緊呢隻,平平地玩下
https://item.taobao.com/item.htm ... 1wu.10013406-tw.0.0
想再好些朋友們用呢隻但貴好多.
https://telos-audio.com.tw/tw/%E ... %E5%9C%B0%E6%A9%9F/

回覆  verygoodd
用緊呢隻,平平地玩下

想再好些朋友們用呢隻但貴好多.
KOJI 發表於 2020-4-20 19:00

呢2隻都係系統中, 但老實,地盒感受到更開闊放鬆,更多泛音, 但懷疑自己腦放

自從2年幾前 KOJI師兄介紹左teac503之後直墮深淵