[音箱] 喇叭有電流聲

換左隻鑑聽喇叭. 但係插底板有電流聲, 試插IPHONE 就冇, 應該係因為底板問題. 想問下有咩方法解決? 加SOUND CARD 定買DAC 好D? DAC 個方面唔係好熟. 有冇咩推薦

Topping USB dac 質量有保証

Topping USB dac 質量有保証
kbpaul 發表於 2020-6-2 16:12

我都係睇緊呢隻同SMSL

我都係睇緊呢隻同SMSL
astrid1211 發表於 2020-6-2 16:30

用緊最低Model D10好滿意,最新出品E30同樣係細機唔需要外接電源

回覆 4# kbpaul

D10 得RCA OUT. 想要XLR OUT 又貴. . . 不過換隻喇叭好好多. 之前買一套個D desktop 喇叭個十仔成日震張枱. 依家就唔會喇.

除非你走線超長,rca同xlr其實唔會差好遠

除非你走線超長,rca同xlr其實唔會差好遠
kbpaul 發表於 2020-6-2 18:20

咁又係

USB 如果有 Noise,換平價 USB DAc 都會有電流聲

Example: 玩電腦soundbar 插電腦 就Dee Dee 聲, 換左隻 Samsung note3 牛做供電無問題

電競耳機插底版頭又Dee Dee穀, 落隻 USB Creative play 又無問題。

1. 換線 係有幫助
2. 先換 USB sound card 吾得就想下換電腦....可能主板/case/火牛 其中一樣有問題
3. 試USB dac

再簡單D, 其實3.5mm to 3.5mm / RCA to RCA 係有一些裝備是用來消取電流聲,

TB有賣 , 濾波器 但點都濾剩少少....

再簡單D, 其實3.5mm to 3.5mm / RCA to RCA 係有一些裝備是用來消取電流聲,

TB有賣 , 濾波器 但點都濾 ...
NOPSS 發表於 2020-6-2 20:54

thanks ching 既回覆. 我估係喇叭插底板有干擾所以有電流聲, 當然電都係有D 問題. 因為我之前電源線係大陸頭, 要加個轉插. 咁今日出去買左條雞線. 換左都好D. 唔換就超大聲. 咁我會聽日問個FD 借張SOUNDCARD. 有D屏蔽個種. OK既我就買個DAC 返黎試下. 唔得既就可能買條屏蔽好D 既電線再試. . .