[音箱] 想買過書架喇叭 希望大家比d意見

想買換對書架呢睇戲,心目中有wharfedale D320,mission LX2,polk audio S20,dali zensor3,
amp用緊denon x2500,會唔會唔夠力推呢?

denon配polk audio
mission 配onkyo 同馬仔最好聲
Dali 配onkyo 或歐洲機最好

好嘅 師兄

用緊dali zensor3 唔錯, 幾年前經依度ching 介紹淘返黎

好似$25xx 連運費, 都2-3年前唔太肯定
你search 吓d舊帖

回覆 4# skmc

淘寶平好多? zensor3 幾靚仔

試過 Mission LX2 同 Polk Audio S20

LX2 聽流行曲好唔錯,係清爽細緻有音樂味風格。
Polk S20 就少少美式喇叭聲,厚聲低音勁,包圍感幾好。
Zensor 3 未聽過,不過 CHing 們啲 comment 都好好。

btw, LX2 白色幾 modern XD
【評測】Mission LX-2:經典高、低音反轉設計 $3,000 內最靚聲?
https://www.spill.hk/audiovisual/mission-lx-2-review/

DALI ZENSOR 3 出身名門的好喇叭
https://topaudio.tw/related-articles/dali-zensor-3-%E5%87%BA%E8%BA%AB%E5%90%8D%E9%96%80%E7%9A%84%E5%A5%BD%E5%96%87%E5%8F%AD/

【評測】Polk Audio Signature 系列:萬元買齊 5 聲道旗艦影院喇叭
https://www.spill.hk/audiovisual/polk-audio-signature-series-review/

喇叭構造最大影響聲音係中低音單元
只要睇喇叭個最大口徑用咩類型振膜就知道調合聽咩類型聲音
Dali 個低音係有木纖維造聽鼓聲樂器一流但聽人聲比較弱啲
因為聽人聲個啲喇叭要低音比較無咁勁高中音比較突出mission 做到
玩AV聽勁歌首選Polk audio 但人聲無Mission, Dail咁突出
所以推薦用歐洲Amp無錯因為力度夠聽鼓聲正好多
反而日本Amp特性注重分析力但低音推動力差過歐美Amp

dali speaker都不差

回覆 6# chansc02

我見官方有LX2+(plus),白色係唔錯

試過 Mission LX2 同 Polk Audio S20

LX2 聽流行曲好唔錯,係清爽細緻有音樂味風格。
Polk S20 就少少美式 ...
chansc02 發表於 2020-6-28 10:45

仲有KEF喇叭聲快準厚三樣掂現場感空間感最好
我有對KEF 配Yamaha Amp啲聲現場感一流人聲好似係你面前唱歌
我聽過咁多對喇叭最滿意係KEF
比貼士大家
買喇叭高音設計都影響層次同人聲表現
金屬高音雖然係清好多但聽人聲係差一環
絲膜球頂高音雖然無金屬高音咁清但人聲最厚同突出
買任何喇叭一定有取捨睇個人聽咩音樂決定買邊種喇叭
另外喇叭配搭錯誤Amp都影響表現
其實日本Amp最難夾喇叭
因為日本Amp最弱個環係推動力同低音比較弱
只要配合適嘅喇叭線同訊號線可以補償Amp決點
有錢就最好買美歐Amp易夾喇叭