死人Win 10問題多多,認唔到多隻USB DAC

設備:
底板 ASUS Z370-P [Win 10]
----------------------------
組1
asus u7 echelon [常用]
s880 dac part  
irdac 2
組2 [近日入手]
aune t1se
----------------------------
Win 7
組1 + 組2 都沒問題。

Win 10
1年之前,組1沒問題。
1個月前,組1開始時OK時不OK,重開機後多數要重插USB才LOAD到。
近日已死,接近完全認唔到,[!]或不明裝置都無,重插重開機也不行,不過插10次又有1~2次係15分鐘後認到,重開機又死。[但Asus U7係公司Win 10 認到加出到聲,只係裝唔到DRIVER]

所以近日入手組2,好開心LOAD到DRIVER加認到T1SE,可惜又係重開機後多數要重插USB才LOAD到。

試過用Driver Easy,Ccleaner,同埋更新哂Z370P的驅動[除左顯卡同Realtek],BIOS更新埋都係唔得...
請師兄們求救,指點迷津

回覆 1# Loin20409

可試吓買張唔係intel chipset 既PCIe USB, 我好幾年前已經有呢個問題, 未必關windows 事

回覆  Loin20409

可試吓買張唔係intel chipset 既PCIe USB, 我好幾年前已經有呢個問題, 未必關windo ...
saldtch 發表於 2021-1-6 17:52

真的?!謝謝師兄!
雖然咁又要洗錢買USB卡....
不過都係好事,最少可以解決到...
但又一問題,上官網只睇到PCI X1...
睇其他網見到       
1 x PCIe 3.0/2.0 x16 (x16, x8/x4+x4) *
1 x PCIe 3.0/2.0 x16 (max at x4 mode)
4 x PCIe 3.0/2.0 x1
*For 3 SSD on CPU support, install a Hyper M.2 X16 card (sold separately) into the PCIeX16_1 slot,
enable this card under BIOS settings.
USB卡能安在 X4個個?
顯卡會被拖慢嗎? 因為佢後面的X8/X4+X4是指用哂2PCI會降速吧. [(x16, x8/x4+x4)]

官網
https://www.asus.com/hk/Motherboards/PRIME-Z370-P/
其他賣買網
https://www.ruten.com.tw/item/show?21821059111056

回覆 3# Loin20409

當然係買PCIe x1, 我相信唔會有其他form factor. 我戴定頭盔先, 我唔知你係唔係呢個原因引起既問題, 但一張card 先20蚊, 試吓無壞

當然係買PCIe x1, 我相信唔會有其他form factor. 我戴定頭盔先, 我唔知你係唔係呢 ...
saldtch 發表於 2021-1-6 18:31

THANKS
不過20蚊咁平?!
上網找都係要100左右的,除左淘仔。
要找D 2.0的還是3.0都可以? NEC係咪好D?

回覆 5# Loin20409

買邊隻我真係唔識, 但我見到有個post 講
你睇吓你DAC 既USB 係2.0定3.0, 有機會2.0 會compatible D
https://www.hkepc.com/forum/view ... =2376998&page=3
https://www.hkepc.com/forum/view ... p;extra=&page=1

我諗買張平平地試吓先

你睇吓你DAC 既USB 係2.0定3.0, 有機會2.0 ...
saldtch 發表於 2021-1-7 12:47

OK

你睇吓你DAC 既USB 係2.0定3.0, 有機會2.0 ...
saldtch 發表於 2021-1-7 12:47

師兄,入左手了,但都係唔得。。。
仲有冇其他方法可試?

回覆 8# Loin20409

師兄你個問題通常會關USB或者Power supply事, 好似兩組都係USB攞電, 會唔會板底俾唔夠電, 試下用機後USB, 同埋睇下有冇其他USB嘢用好多電, 另一樣可以試下換另一條USB cable

請問Win10是否大多數要用專用driver?