想買套5.1 喇叭聽歌

想買套5.1 喇叭聽歌睇戲,即5.1 喇叭連dvd 機,但原來依家已經無哂了

我見呢d sony soundbar 只係3.1, 但可以模糊dolby atoms ,有無真係咁勁?
我幾鐘意sony earphone 的聲底,即低音打得勁,人聲自然,高分析力,sony 的soundbar 又會唔會係咁?

https://www.fortress.com.hk/zt/p ... d-bar/p/BP_12072511

你筆直係5K嗎?有d soundbar可配無線後置喇叭的,但唔平。方案二:入門AV amp加5.1喇叭一set

Ching好似一個人住?
有地方就加多少少買AV AMP+5.1喇叭啦,
sound bar只係有聲出,
做唔到5.1效果

做唔到5.1效果 ...
燕子盜 發表於 2021-1-13 08:17

高級d Soundbar可加後置,但價錢重貴過入門AV amp加喇叭。

budget冇5位數,空間無幾百尺,
還是買2.0喇叭吧,買少點喇叭單元,買好一些,會更容易有出彩的聲音

budget冇5位數,空間無幾百尺,
還是買2.0喇叭吧,買少點喇叭單元,買好一些,會更容易有出彩的聲音 ...
nhoj 發表於 2021-1-13 17:32

又唔係咁講,真5.1同soundbar差好遠d效果
例如後面有架飛機由頭頂飛去你前面
soundbar做唔到果種實在咁
我個廳都係百呎留下
寧願留錢買avamp再慢慢升
avamp比soundbar多好多野玩

做唔到5.1效果 ...
燕子盜 發表於 2021-1-13 08:17

係呀,本身同屋企人住,用陳年的ONKYO SR707+JBL +KEF SUBWOOFER

搬出去住之後就搬左上面套老爺機去新屋,開頭住升級馬仔7015, B&W S704.2, M&K subwoofer........

但發覺呢幾年好少歌星出演唱會BLUE RAY ,買隻4K bd 要成三四百,同埋新屋附近有戲院,買張飛只係$35

所以都係放棄升級器材

因為屋企人間屋無野聽歌,想買套5.1 連DVD 機,但原來依家已經無出,所以諗住買sony sound bar 聽歌

係呀,本身同屋企人住,用陳年的ONKYO SR707+JBL +KEF SUBWOOFER

搬出去住之後就搬左上面套老爺機去新屋 ...
ronan 發表於 2021-1-13 20:48

如果比屋企人咁唔好太複雜
sound bar啦

又唔係咁講,真5.1同soundbar差好遠d效果
例如後面有架飛機由頭頂飛去你前面
soundbar做唔到果種實在咁
...
marklau 發表於 2021-1-13 18:18

之前做project 遇仲tom lee 個acoustic engineer ,佢話依家的soundbar 有dolby Atmos,可以模擬到有架飛機由前面飛去後面,原來佢係老點我

佢介紹我買yahama,因為環境聲好,但我鐘意低音勁和爆得,所以prefer sony,本身用JBL, 所以都唔想用JBL SOUNDBAR