平野開箱 YAMAHA SW300 subwoofer

話說隻舊sunfire都死咗一段時間,
因為好小係廳睇戲同打機所以一直無換,
直至亞女投訴話打MHW條龍叫得無理氣勢,
所以只好買隻新.

原本想買二手,
不過十仔真係好易壞不論平貴.
大路野離唔開sunfire ,威力登.
買唔起嘅貴野就SVS,MK,JL.

上網搵下有無性價比高嘅平野,可惜一隻都無.....
見某網狂推大地震,
但係又好多人放隻大地震....
中伏機會好高....

呢隻YAMAHA我諗應該無勇士有興趣,
網上都無乜開箱同二手,連討論都無....
好彩見what'sHIFI有提下,評價都唔錯.
見香港買好平,於是盲射買呢試下.

隻野幾大隻,十吋攪到好似十二吋咁,唔係密封式,有個氣孔係一邊.
重有,佢係無得換電源線......

我一向唔信有大買大呢樣野,
香港地有幾多人個廳大過二百呎,
見有D人個梳化距離電視幾乎遙控都唔洗,
但係就放隻十二吋十仔...

我都明一吋長一吋強呢個道理,
大單元出呢個量係可以好輕鬆,
但係注波都唔少呢.

放十仔好有學問,放得好同唔好可以差好遠,
對正自己?定係backfire?還是放牆角?離牆又要幾多?
真係要慢慢試慢慢搵位.

至於呢隻十仔表現如果?
我唔係底音狂,亦唔鍾意打心口,
我只需要佢隱形,唔拍邊已經收貨.

玩咗半日,暫時搵到個位可以做到隱形又出到最低嗰浸而唔boom.
不過想再搵一個好D嘅位.

總之,咁嘅價位,佢玩到兩年唔壞我已經當賺咗.
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

大隻

YAMAHA Sub 仔好耐用。

呢隻抵玩,不過我淘左隻MusicCast SUB 100(NSW100),因為要無線...價錢又平一半~

買反支USB MIC CAL下... 幾百蚊香港野.

我都等KEF KC62到貨...

YAMAHA Sub 仔好耐用。
NOPSS 發表於 2021-2-18 21:35

十仔真係咁多hifi野之中最易壊,
幾貴都係咁,一燒amp就玩完.

呢隻抵玩,不過我淘左隻MusicCast SUB 100(NSW100),因為要無線...價錢又平一半~
juno9 發表於 2021-2-19 05:22

見有部2手放好平都有諗過.
不過我反而要用有線,見sub100得個3.5入所以無買.
隻sub100表現如何?

uraki 發表於 2021-2-19 09:09

KC62好貴....
不過好細隻.

uraki 發表於 2021-2-19 09:09

無線接收件野要令外買.你有沒有一起訂,原來現在訂有得送那東西,

我都用緊Yamhaha Fsw 150
yamaha not black唔差
唔好睇小Yamaha平過人就話差過人
我以前做音響工見唔小演唱會或舞台表現都用yamaha 喇叭加超低音
yamaha喇叭係業界錄音室常用
只係啲人感覺平價一定差
yamaha多年前隻SW500超低係日本攞個金獎
另外yamaha yst超低音技術係一流細細隻但動態低音量驚人
yamaha以一隻6.5寸再用Yst技術產生低音量相等於差不多10寸超低音
Sw300唔好睇小佢10寸以低音量計分分鍾超過12寸超低音聲壓
另外超低音想小啲注波氣孔最好向皇帝位同時離牆遠啲
超低音最理想擺法放係喇叭中間位置到唔會另相位失真