上Thomann買300歐羅以內嘅雜食電腦喇叭

用緊Fostex pm0.3d,開始壞壞地。
用電腦聽音樂,用Netflix睇電影同打機用。比較雜。

平時用開藍聽耳筒。300歐羅以內有無平靚正嘢?唔想overbudget太多。

用緊Fostex pm0.3d,開始壞壞地。
用電腦聽音樂,用Netflix睇電影同打機用。比較雜。

平時用開藍聽耳筒。3 ...
ntony 發表於 2021-3-5 06:33

之前和同事去mk旺電聽過呢隻不錯行貨3k頭
https://www.fortress.com.hk/zt/product/yu4-speaker/p/BP_12094761

Adam T7V

直駁電腦無前級唔建議用monitor,買返內置有DAC的好過。

唔該晒上面兩位師兄!

請問重有無其他推薦可以交叉參考一下?

我用緊ASR嘅表去幫手搵有乜嘢選擇。

https://public.tableau.com/share ... e_link&:embed=y
不過佢應該測唔晒咁多款喇叭。

直駁電腦無前級唔建議用monitor,買返內置有DAC的好過。
juno9 發表於 2021-3-5 20:48

我有前級用緊,亦有DAC,亦都考慮緊買新DAC同headphome+preamp。Headphone+Preamp都會考慮埋有XLR平衡輸出嘅,但唔想太夾硬為咗個input去揀器材。

睇緊Topping L30+D30。Headphone amp+前級方面亦都考慮緊JDS Atom,iFi Audio ZEN Can亦都起考慮之列。

我有前級用緊,亦有DAC,亦都考慮緊買新DAC同headphome+preamp。Headphone+Preamp都會考慮埋有XLR平衡輸 ...
ntony 發表於 2021-3-5 21:30

平價的A,J,Y牌唔差,香港多人用A,T牌,G牌out筆。不過一般都5吋單元起,大過你之前果對

而家考慮之列:

Adam T5V
Adam T8V (overbudget,唔係咁想)
JBL LSR305P MKII
JBL 306P MKII (睇測試結果有少少缺憾)
Kali Audio LP-6
Yamaha HS 7 (overbudget,唔係咁想)

Genelec太貴。