用開電腦聽歌...好奇仲有咩嘢攪 HAHA

如題 平時都只係聽FLAC或WAV檔,
software用foobar2000,
硬件係HI-res 2.0喇叭

睇見依加Sound Card都好似冇點出新
好奇想問到底加返張卡定加舊外置機 定吾洗
小弟對複雜音質理論完全5識 HAHA!
THANK SO MUCH~

加USB DAC或I2S DAC

呢度既師兄應該十個有九個會叫你加USB DAC..

內置sound card應該得Creative仲有keep住出新
Asus都有出內置sound card,不過應該無Creative咁密
EVGA果張香港好似無行貨

個人覺得如果唔需要平衡輸出或者MQA解碼的話,用Sound Blaster AE-7/AE-9或者Asus老虎卡都無乜所謂
始終少舊野喺檯面會整潔啲
AE-9個人用過唔錯,老虎卡其他師兄都有唔錯評價
不過需要bal output/MQA的話就得USB DAC幫倒你

因為普遍認為PC內部干擾多,所以先會有USBDAC抬頭
最平嘅方案系試多啲唔同嘅軟件,foobar2000唔係唯一嘅選擇,例如我用Sony嘅Music center低音會突出啲,但唔同人唔同喇叭會有唔同效果,試多啲

回覆 3# DeathKnight

的確...多件野多條線 本身都打算加卡算
如果係USB DAC 又5識
想知又有乜入門推介 假如舊野大件就5會諗lu...

回覆  DeathKnight

想知又有乜入門推介 假如 ...
kakin112 發表於 2021-3-9 17:15

靜靜話你知 RME ADI-2 好細部 有xlr rca phone

回覆  DeathKnight

想知又有乜入門推介 假如 ...
kakin112 發表於 2021-3-9 17:15

https://www.l7audiolab.com/f/information-update-of-lp-w2/

高指標的小尾巴.

回覆 4# poonhk161

我都睇人講內置又會容易受影響 同會震D 低好似我依D純聽WAV FLAC 真係5知有幾大分別
同埋我對5同線才又有好多疑惑 我用RCA線電腦低板連落喇叭去到低音位竟然有雜音 轉光纖即刻清返晒

回覆  poonhk161

我都睇人講內置又會容易受影響 同會震D 低好似我依D純聽WAV FLAC 真係5知有幾大分別
同 ...
kakin112 發表於 2021-3-11 11:42

你套嘢有得光纖入可能內置左解碼,RCA入如果套嘢設計得唔好就會二次放大
個原理係咁,解碼前係數據,解完就係模擬波長
RCA係出模擬即係電腦(數據>模擬)RCA輸出>喇叭(模擬>數據>模擬)
而光纖係出數據,電腦(數據)光纖輸出>喇叭(數據>模擬)
所以有雜音
如果係咁你連聲卡都唔洗加
無損(WAV之類)同有損(MP3之類)嘅差別亦要你套嘢夠靚先越來越聽得出分別,MP3係剪左啲一般認為人類唔係好聽到嘅位而HIFI界普遍認為有影響,同埋碼率唔一樣,一般認為個碼率越高會越好,就好似你睇高清同4K
所以出現升頻,不高傳統格式嘅升頻有啲人覺得好有啲年覺得唔好,因為無錄嘅點就係就無錄,你老作個數據落去都唔準,除左DSD檔,不過基本上錄DSD格式嘅歌有九成九都係交響樂,聽流行唔洗理佢,極少有

加部幾佰蚊的STUDIO級耳筒, 聽下喇叭夠唔夠水準....