新手配搭網路播放器

我想請教下師兄, 這個配搭有冇意見, 主要都是聽返NAS儲存音樂, 平時用Polk SoundBar聽, 感覺始終好似唔係咁好聽.

英國Wharfedale D320 書架型喇叭 + Yamaha WXA-50無線串流擴大機

Yamaha WXA-50 功率好細 50Wx2 8歐唔介意的話可以買
本人用緊Yamaha rn-803 串流放大器100×2 8歐
如果樓主要求音質同輸出買rn-803好啲 價錢由五千多已經降到四千多性價比高

樓主預算有幾多?聽咩類型音樂多?

樓主預算有幾多?聽咩類型音樂多?
arrychiu 發表於 2021-4-3 17:49

,一萬內都可以,無定類型架,不過多數流行歌。

回覆 2# eric196511

Ok,thanks

,一萬內都可以,無定類型架,不過多數流行歌。
bbnetnet 發表於 2021-4-3 19:00

今時今日唔支援MQA同Roon邊會有人買,
如果有一萬左右不如買部Rose 201啦,
https://personalaudio.hk/2019/11/18/rose-rs201/
同埋呢部機玩過唔鍾意大把人接。

今時今日唔支援MQA同Roon邊會有人買,
如果有一萬左右不如買部Rose 201啦,

同埋呢部機玩過唔鍾意大把人 ...
arrychiu 發表於 2021-4-3 20:05

Ching,小弟其實真係唔係好識 MQA/ROON啊,不過我都有留意過呢台機,可惜個Size都係唔啱我,我見 WXA-50個Size好合乎我唔俾老虎乸炸(呢個我漏咗講 )MQA/ROON係咪要有歌仔存檔support先做到?

Ching,小弟其實真係唔係好識 MQA/ROON啊,不過我都有留意過呢台機,可惜個Size都係唔啱我,我見 WX ...
bbnetnet 發表於 2021-4-4 08:04

你個頭像都用Hi-Res Audio啦,
MQA係音樂格式,Roon係CAS軟件(有D貴USD699),
WXA-50格式有D過時,唔想你浪費錢啫,
以下呢句係我老婆同佢D同學講:
你想個老公係屋企玩定出街玩?

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回覆 8# arrychiu
明白了ching,謝謝你意見,個頭像係就係我嘅皮毛喇多D都唔識。

回覆  arrychiu
明白了ching,謝謝你意見,個頭像係就係我嘅皮毛喇多D都唔識。 ...
bbnetnet 發表於 2021-4-4 12:00

因為我本身唔係一個鍾意玩器材嘅人,所以買咗就會用好長時間,
剛剛部膽機死咗一邊先換過部,舊個部都聽咗十幾年,AV Amp都換咗兩部,
所以建議你買D配置updateD、熱門D同多人玩嘅型號,唔係聽兩嘢又要換機。
我有部Cocktail X30係公司都差唔多用咗10年。