請推介taobao 喇叭線

本身用ls 502 喇叭線,依家想玩bi amp (一對線對高音,一對線推低音)

因為遲d 會換av amp ,唔想投資咁多錢起喇叭線度

請問taoboa 喇叭線有無好介紹?

你咁叫 bi-wire,唔係 bi-amp,bi-amp 要 4 隻 amp,前面要加電子分音。

Bi-wire,我話,慳番啲錢算把啦。Bi-wire 有咩用呢?原本一對喇叭線 0.1 ohm 電阻,兩對平衡喇叭線變成 0.05 ohm 囉,唔會有聽得到嘅分別(盲試為實!)

換對好啲嘅喇叭,做好間屋 sound treatment,甚至換間大啲嘅屋,實際有用得多。

你咁叫 bi-wire,唔係 bi-amp,bi-amp 要 4 隻 amp,前面要加電子分音。

Bi-wire,我話,慳番啲錢算把啦。 ...
stephenwong 發表於 2021-7-21 21:11

我曾經試過Bi-Wire,可能線材唔同問題,就出現高及低頻快慢問題出現!

我曾經試過Bi-Wire,可以我線材唔同問題,就出現高及低頻快慢問題出現! ...
eric226 發表於 2021-7-22 09:07

唔同喇叭線玩Bi Wire要講求經驗同對調音熟識先玩得好
唔係啲人三言兩語就話識玩就係
我自己做過調音工作對喇叭聲音要求表現比較熟識
所以我用不同線材慢慢調較出發揮到Bi Wire音質提升另一境界
我用三種線材玩Bi Wire另到喇叭發揮到高低音出來聲平衡同歌手人聲突出樂器向後表現
我也是用淘寶平價喇叭線再用純銀線玩Bi Wire調音啲鬼佬聽咗之後都讚喇叭啲聲 is very good!

唔同喇叭線玩Bi Wire要講求經驗同對調音熟識先玩得好
唔係啲人三言兩語就話識玩就係
我自己做過調音工作 ...
eric196511 發表於 2021-7-22 10:26

在這可否說出用什麼牌子的喇叭線,讓大家買來試試?

本身用ls 502 喇叭線,依家想玩bi amp (一對線對高音,一對線推低音)

因為遲d 會換av amp ,唔想投資咁多 ...
ronan 發表於 2021-7-21 20:54

一般用返相同ls 502 喇叭線玩Bi-wire/Bi-amp會容易的夾聲

玩過Bi-wire , 一般Bi-wire分析力好過single wire, 不過多對喇叭線, Amp推力要好足夠, single wire自然的

玩過Horizontal Bi-amp + Bi-wire 分析力比較好的
玩緊Vertical Bi-amp + Bi-wire 感覺自然的

我曾經試過Bi-Wire,可能線材唔同問題,就出現高及低頻快慢問題出現!
eric226 發表於 2021-7-22 09:07

高低頻快慢唔同?我真係唔識!聲音行走速度會因為溫度同濕度不同而有變就識!頻率不同,會快慢!一定係諾貝爾研究題目!

高低頻快慢唔同?我真係唔識!聲音行走速度會因為溫度同濕度不同而有變就識!頻率不同,會快慢!一定係諾 ...
stephenwong 發表於 2021-7-22 11:37

這是個人的感覺!不是什麼研究題目!聽音響好唔好是個人感受,不是一個人能做出的標準!如果得一個標準,為何有這麼多品牌的選擇?

一般用返相同ls 502 喇叭線玩Bi-wire/Bi-amp會容易的夾聲

玩過Bi-wire , 一般Bi-wire分析力好過single w ...
ANWKLO 發表於 2021-7-22 11:20

我依家用緊部陳年的onkyo sr707,起5.1 的情況下可以set front high speaker 變成bi amp
開頭諗住換馬仔sr7015, 但原來馬仔sr7015 係上年十月出,即就快有新機,所以想睇下taoboa 有無平平地的喇叭線,可以玩下bi-amp

ls 502 起高明好似賣$50/尺,買兩條6 尺要成$600,太貴了

我依家用緊部陳年的onkyo sr707,起5.1 的情況下可以set front high speaker 變成bi amp
開頭諗住換馬仔s ...
ronan 發表於 2021-7-22 22:04

還以為你講用兩部Amp玩Bi-amp

AV Amp bi-amp 都係同一部機功率分出來, 買的最平線試玩下