[音箱] 喇叭 Ohms 既迷思!

搵過既解答都係好學術專業用語,睇完更加唔明
我淨係想問,我有一部天龍AVM 正常係推 8  Ohms 喇叭,但目前我有SET  5.0喇叭全部都係6  Ohms ,咁部天龍機有功能可以SET番做6  Ohms 去推6 Ohms 喇叭既,咁順理成章自然係咁SET..................
但依家我打算加多一對新既2.0做前置喇叭,(8 Ohms 喇叭),舊前置果對我用黎做天花,組合為7. 1 ,咁依家我應該SET番做推8定6  Ohms去推呢SET野 ??

比著我就會用8 Ohms去就對前置,不過說明書就會叫你用6 ohms,btw部機會冇咁熱

via HKEPC Reader for Android

比著我就會用8 Ohms去就對前置,不過說明書就會叫你用6 ohms,btw部機會冇咁熱

via HKEPC Reader for Andro ...
walterbear 發表於 14/11/2021 02:24 PM

說明書只係講如果喇叭係6ohms既話,先需要將部機set去6hms,預設部機都係推8 0hms的,所以我先開post問…新加一對唔同ohms喇叭,應該將部機set番去8ohms還是6ohms

說明書只係講如果喇叭係6ohms既話,先需要將部機set去6hms,預設部機都係推8 0hms的,所以我先開pos ...
xxmartin 發表於 2021-11-22 04:33

有唔同ohms喇叭的話, set最細ohms穩陣

set 6 ohms去8 ohms喇叭係得既, 只係max power會細左
如果調轉, set 8 ohms推6 ohms喇叭推大音量時可能會overload部amp

有唔同ohms喇叭的話, set最細ohms穩陣

set 6 ohms去8 ohms喇叭係得既, 只係max power會細左
如果調轉, s ...
KinChungE 發表於 22/11/2021 01:02 AM

我真係甚少會開超過四十volume(屋細)....想問喇叭ohms其實數字係越細,代表avm需要更多電流去推動隻喇叭?係咪咁解?因為我見市面,例如特別係二手市場,好多喇叭真係唔知邊到分拆出黎賣,有d 4 ohms都見過,其實咁細ohms數係比咩機去推?

我真係甚少會開超過四十volume(屋細)....想問喇叭ohms其實數字係越細,代表avm需要更多電流去推動隻 ...
xxmartin 發表於 2021-11-22 17:38

4ohms好常見
平時電腦幾百蚊一套2.1果D又係4 ohms
一套幾百到幾千蚊mini hi-fi又係4 ohms
好多小型喇叭amp仔(幾十W 2.0果D)都支援4 ohms

反如大av amp就少見寫支援4 ohms (不過喇叭仔本身power細, amp未壞喇叭已經壞左, 所以冇乜所謂)

我真係甚少會開超過四十volume(屋細)....想問喇叭ohms其實數字係越細,代表avm需要更多電流去推動隻 ...
xxmartin 發表於 2021-11-22 17:38

好多薄身Blu-ray/DVD Home theater套裝都會用到4ohm喇叭(3ohm都有),因為機身係用class D去推,而class D推低ohm係一個好平價嘅方案。

好多薄身Blu-ray/DVD Home theater套裝都會用到4ohm喇叭(3ohm都有),因為機身係用class D去推,而clas ...
wyhui5124 發表於 22/11/2021 12:27 PM

咁可唔可以理解為ohms數字越細,即係越低檔次?

咁可唔可以理解為ohms數字越細,即係越低檔次?
xxmartin 發表於 2021-11-23 01:33

唔可以一刀切去睇,因為有D高檔喇叭都係低ohm

搵過既解答都係好學術專業用語,睇完更加唔明
我淨係想問,我有一部天龍AVM 正常係推 8  Ohms 喇叭 ...
xxmartin 發表於 2021-11-13 22:14

可以參考, 有興趣睇埋Pt. 1 & 2