[其他] 純粹分享網上價與即場價的購買過程

今日小弟入手呢隻mouse羅技G500

開箱既文呢度epc有好多,今日分享既係買G500既一點有趣過程(以下內容純粹是一則過程,無扁意、無詆毀、無刻意、無邪惡既純真分享)
事源買之前都搜集過G500既資料,包括埋pxixe.com.hk既售價,官方價自己知係過5XX,以下為網上價請看圖

響邊間店舖買就唔講勒,因為唔係重點 ; 以下為詢問至入手既過程,人物分別為職員A、職員B及我 :

我 : 唔該出面廚窗隻G500幾錢呀?(因無貼上價錢牌)
職員A : 我禁電腦check check,請等等。。。。。。check左,529

(此刻諗緊,點解會賣咁貴既?網上個價同佢講果個價差好遠,唔通網上寫果個優惠日期已經過左,所以賣返貴左?)

跟住出去行一行一圈再諗下,算喇,差呢幾十蚊,車錢時間都響返度,官方價549,佢賣529都已經平左架喇 ; 就響臨入舖前果十步,都係停一停再上多次個網度睇睇,就發現左。。。。。。

於是再入去問多次,此刻職員A咁岩行開左,就問職員B
我 : 唔該,我響網上睇到你地賣G500呢個價錢,而家你地仲有無呢個價賣?(個電話上住個網比佢睇)
職員B : 我幫你check check電腦,請等等。。。。。。。嗯,係有既。( )
於是乎小弟最終係用網上價黎去買左呢隻G500返來。

想純粹分享下,其實有無其他ching遇到呢D問題? 係咪出面周圍既舖頭都係要主動去問先會有優惠價既呢?
(真心純分享,唔好標籤人地係黑店黑名單等等)
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

主動去問先會有優惠價
好正常

好多時都係要開口問先會有好價,除非佢同你熟啦!~~~~

回復 1# deelck

門口價格對應附近店舖價格. 有時也因為代理定期檢視或者控制價格而必須標示正價,
網上價格可以快速因應對手之變動而更改價格. 都是打遊擊.

另外一種特點是香港代理制度定價問題, 以前做代理提供售後服務及廣告. 代理及零售比例一般GP是 1:2左右。
近10多年 網路興起做成資訊流通。 大家更加容易在網上比較到價格, 只要有一個人肯賺10元推出來. 而且由同一個代理保用,那麼買那一間也沒所謂. 人們好自然去最便宜那一間選購.

當然要比較可以 選擇一些你認為比較專業零售商. 如14天有壞更換   退換貨政策   有些代理比較遠. 鋪面代收保用等等. 以節省時間車費.

好多都係咁啦,唔問就唔會平比你,其實呢想知offical賣549佢賣平咁個差額邊個填條數?

好多都係咁啦,唔問就唔會平比你,其實呢想知offical賣549佢賣平咁個差額邊個填條數? ...
michaelyiu10 發表於 20-5-2013 17:06

賺少D咪得lor
佢來貨價當然平過官方零售價

不嬲好多時walkin 價同網上價係唔同...

特別係yahoo 買錶,可以相差好遠

不嬲好多時walkin 價同網上價係唔同...

特別係yahoo 買錶,可以相差好遠
tommychow0811 發表於 2013-5-20 19:00

一隻g-shock yahoo賣600幾700, 時間朗賣過千= =

賺少D咪得lor
佢來貨價當然平過官方零售價
raisin 發表於 2013-5-20 18:25

官方食水深

一隻g-shock yahoo賣600幾700, 時間朗賣過千= =
michaelyiu10 發表於 2013-5-20 19:16

當然,但不忘有水行之分