[其他] 近期有咩又平又好的機械keyboard & Mouse For打機好推薦?

如題,小弟用開Logietch K270 & M705,
因為Mouse開始有double-click的問題,
所以有意換新Keyboard & Mouse;
上網見個個都話機械keyboard好好按, 我從未用過機械keyboard,所以出文問一問!

想問下機械鍵盤是否一定是有線的??? 沒有無線???上網去格價網見機械鍵盤好像沒有無線???
想問價位如何??
想問有咩Keyboard或Mouse好推翻??(我用開無線的)

如題,小弟用開Logietch K270 & M705,
因為Mouse開始有double-click的問題,
所以有意換新Keyboard & Mouse;
...
wkwong1986 發表於 2017-7-1 17:09

多數都係藍芽無線,我睇過嘅有兩隻

Cherry軸又有藍芽:

Filco convertible 2 紅/茶/青/黑 軸 (經典品牌 有買貴無買錯

Varmilo VB87 紅/茶/青/黑 軸 (連埋 PBT 鍵帽,性價比較高)

PS 自己用緊 KBTalking Pro 紅軸,藍芽(已絕版)

via HKEPC Ionic Reader v1.7.0 - iPhone

回覆 2# hihihi123hk
我正話爬下文又見到有人講bluetooth的keyboard會有開機入唔到BIOS問題及接收唔穩定的情況!!
即是機械keyboard無usb無線??

回覆  hihihi123hk
我正話爬下文又見到有人講bluetooth的keyboard會有開機入唔到BIOS問題及接收唔穩定的情 ...
wkwong1986 發表於 2017-7-1 17:40

所以多數都有得 插番 USB 用 Wired mode

藍芽 Device 係未入 OS 前 行唔行到,好睇底板同埋個藍芽 adaptor

via HKEPC Ionic Reader v1.7.0 - iPhone

多數都係藍芽無線,我睇過嘅有兩隻

Cherry軸又有藍芽:

Filco convertible 2 紅/茶/青/黑 軸 (經 ...
hihihi123hk 發表於 2017-7-1 17:36

見你這個推介...
1. CHERRY價錢比較平, 但好像無沒有線的?

2. 價錢過千...都是有線的?

3.pirce都無寫幾錢

見你這個推介...
1. CHERRY價錢比較平, 但好像無沒有線的?

2. 價錢過千...都是有線的?

3.pirce都無寫幾 ...
wkwong1986 發表於 2017-7-1 17:49

Cherry 係一個牌子

Cherry 軸係最受歡迎嘅機械軸

其它牌子會用係佢地嘅 Keyboard 使用  Cherry 軸(每粒制)

唔係太多廠出無線機械鍵盤,同埋正常一般造工好嘅機械鍵盤過千係好正常嘅事

filco : https://www.linke.hk/tw/鍵盤/91-filco-majestouch-convertible-2-cherry-mx-104-key-linke-computer.html?search_query=Filco&results=17

Varmilo 就淘寶

其它牌子就唔識了

回覆 6# hihihi123hk
仲有個問題...
假設我用你講的藍牙keyboard, 但Mouse照用logitech的...
咪要用2個usb位插2粒野...會否Bluetooth同usb接收有衝突?

回覆  hihihi123hk
仲有個問題...
假設我用你講的藍牙keyboard, 但Mouse照用logitech的...
咪要用2個usb位 ...
wkwong1986 發表於 2017-7-1 17:59

未聽過會出事

不過你可以唔爭在換埋藍芽 Mouse ,始終個 Usb 發射器其實好易唔見

回覆 8# hihihi123hk
不過我上去price爬下文又見好像唔多Mouse是行Bluetooth, 要無線就好像logitech傳統usb receicer果隻就比較多;Mechanic Keyboard有bluetooth都唔多.....
多是有線的!!!

回覆 9# wkwong1986

唔知你睇D咩  但所有GAMING BRAND都冇出到無線KEYBOARD
MOUSE就有  不過要做到好似有線既反應最保險應該係LOGITECH
不過點都好 無線GAMING MOUSE個價一定係天價 無論正野定垃圾   

如果要無線機械鍵盤可以睇返非遊戲牌子既機械鍵盤品牌
好似FILCO  又或者淘寶著手

但點都好  我都唔建議用無線玩  除非casual玩家