[開箱] 日本空運 FILCO 春慶 青軸 Majestouch 2 機械鍵盤

之前買過隻CHERRY 黑軸 既機械鍵盤
係電競遊戲公司造既一隻
我本身已經好滿意 黑軸放係屋企唔會嘈到人
但係到左啲 Keycap開始打油 成日油淋淋咁
就淘寶買左set PBT既keycap
亦開始令我留意下貴價D既品牌...
最後亦買隻青軸放係公司嘈下人
好廢話唔多講!

送到黎既包裝

打開都係啲黃豆

睇唔明

黑布一塊 有FILCO Logo

然後仲有一個盒 特別色先用既包裝盒

霸氣燙金

配件

金色FILCO R4 Keycap

拔帽器

USB - PS2轉頭

正身黎啦!!!!!!!!!!!!!!! 塵袋!!

膠殼

嗚呀!!!!!!!!!!!!!!

燙金Logo 同包裝首尾呼應

CHERRY青軸

即刻換左粒ESC制

Cherry profile

啪啪啪好好撳

隻色太精美啦

USB附有札帶

USB頭

總結:
用左兩星期
青軸實在係太爽啦
仲有就係keycap
FILCO原本係ABS 但係好滑 係超滑
比出面一般既ABS都要滑
亦唔係一般ABS既感覺
感覺上冇咁易打油
我之前都15 16 過好唔好買 LEOPOLD
因為佢原本就係PBT
但係諗過FILCO有特別色
又係平衡桿
又係日本野 可以一戰
最後 原全冇後悔!

最後就係大家最緊張既價錢啦
我連運費埋單$!^XX
兩星期就到啦!
都係搵間代購公司幫我搞 叫EC BUY
都幾好服務 又覆得快
大家都快快入手啦!!!!!!!!!!!!!!!!

個人認為FILCO係差緊套CAP
自己套104青CARBON WHITE+LEOPOLD十周年藍灰PBT
真係正到不得了
ABS都可以頂住先既
但係壽命始終係差緊啲同打落有啲單薄

又係日本野 可以一戰
lsysy0128 發表於 2017-7-26 01:23

filco同LEOPOLD 一樣都係台灣造
反而LEOPOLD 980C 就真係日本嘢,喺日本造
同埋ABS KEYCAP,係一定會好快打油
就算係過千蚊一套嘅都係

見到你個開箱咁多嘢跟,仲諗點解我之前嗰隻無
睇埋落去先知你係買定制,正

1.6K........................

請問一下工房出嘅除咗外殼加工之外係咪都係台灣造?

之前買過隻CHERRY 黑軸 既機械鍵盤
係電競遊戲公司造既一隻
我本身已經好滿意 黑軸放係屋企唔會嘈到人
但係 ...
lsysy0128 發表於 2017-7-26 01:23

USB頭冇鍍金喎

個人認為FILCO係差緊套CAP
自己套104青CARBON WHITE+LEOPOLD十周年藍灰PBT
真係正到不得了 ...
msc76ju3 發表於 2017-7-26 04:51

x2

加返set keycaps 已經同Realforce 差唔多價

回覆 5# pern

無錯 舊肉同正常FILCO零分別
只係外殼由日本加工

回覆 8# msc76ju3

明白,多謝回覆。

我都差少少想買,但因為已經係RF 104UB
係開始有少少犯賤想搵KEYCAP,但似乎無從入手
結果都係節省少少算