[滑鼠] 打機滑鼠選擇光學定雷射好?

同一價錢買Razer Mamba Tournament Edition定Razer DeathAdder Elite好??大家都是16,000 DPI ,但一隻雷射一隻光學,邊隻適合打機?

理論上激光一定比較好, 但係制同手感都好緊要

用落冇分別

光學
雷射有內建加速(THX FOR POINTING OUT THE TYPO)
光學冇  可以用軟件開加速功能

理論上激光一定比較好, 但係制同手感都好緊要
s84292 發表於 31/7/2017 13:18

手感兩隻都差唔多,真係好難選擇

光學
雷射有內鍵加速
光學冇  可以用軟件開加速功能
1234950 發表於 31/7/2017 16:39

即是冇內鍵加速好過有加速?

即是冇內鍵加速好過有加速?
Dino 發表於 2017-7-31 18:53

我估佢指"內建"(built-in)加速
可能佢指鐳射果款mouse係預設開左加速, 熄唔到
光學果款本身冇加速, 純靠軟件做, 所以可以自己set

回覆 6# Dino

所謂加速(亦係WINDOWS所謂「增強指標的準確性」
係用X力 個鼠標就郁Y距離
姐係滑鼠由A點去B點 用唔同力度/速度 個鼠標會郁唔同距離

冇加速就滑鼠郁X距離   個鼠標就郁Y距離

所以都好睇個人使用習慣
同時都要留意 光學只可以係部分表面上用到(亦有D光學技術整到可以係大部分表面使用)
雷射大部分表面都用到

小弟用6000DPI已經係失控狀態,一般而言高過4000已經不實用

實際上用過兩隻feel唔到分別
但最大分別就係上面師兄所講,光學可用的表面較少
我有塊鋁mousepad,用光學mouse會飄移、停頓,laser就冇事

但近年越來越多mouse用光學
所以我都改用布面mousepad...