[開箱] Magicforce 108 開箱

首先感謝各Ching們的意見

http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?fid=251&tid=2421786&extra=page%3D2&page=1

最後選了Magicforce 108 Gateron佳達隆軸 青
雖然是平價國產軸, 但係打上手都已經好滿意, Maybe係門外漢
RMB$194

而家打字好鬼精神
而家只係淨番一個問題......如果其中一個軸壞咗要點拆?!
唔識拆
到時換過就好鬼浪費
如果有Ching知結構請告知
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

我都買左,用緊

呢款鍵盤焊死左,應該冇得拆軸

via HKEPC Reader for Android

隻keyboard 幾靚仔
用gateron 軸已經係大陸軸之中幾乎最好, 應該無咁快壞軸既
如果不幸壞軸, 只能解焊粒軸再焊番粒新既落去到時咪自己試下, 順便練下手為將來自組鍵盤舖路

我都買左,用緊  

呢款鍵盤焊死左,應該冇得拆軸  

via HKEPC Reader for Android ...
v23a15 發表於 2018-2-20 09:33

如果知道結構, 揾到羅C位, 拆出嚟唔爛嘅話. 應該可以用烙鐵去解焊.
我淨係見到鍵盤上面有幾個羅C位, 底部見唔到羅C位.
算啦, 到時壞咗先算

隻keyboard 幾靚仔
用gateron 軸已經係大陸軸之中幾乎最好, 應該無咁快壞軸既
如果不幸壞軸, 只能 ...
josephchoi 發表於 2018-2-20 10:16

換軸應該唔難, 係唔知點樣解散個Keyboard, 之後又可以唔爛合番埋
到時壞先算
可能到時又有新嘢

好蘋果 feel
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

好蘋果 feel
dan_dan 發表於 2018-2-20 16:17

原版Magicforce換咗啲KeyCap??

原版Magicforce換咗啲KeyCap??
alan216hk 發表於 2018-2-20 17:03

更係唔係啦。magicforce 108 抄 apple keyboard 樣

點解我feel到一年後個透明板係睇跌左入去果D頭髮

回覆 6# dan_dan

唔講唔知, 又真係抄apple 抄得好似喎
第一眼我都以為純換keycap, 睇真d 唔係magicforce 黎, 最高嗰排個layout 唔同