[鍵盤] 買紅軸 or 靜音紅keyboard

leopold 定 filco 好
買完番黎應該會淘keycap
而家用緊青    比老婆話夜晚打字好嘈

via HKEPC IR Pro 3.5.1 - iOS(2.4.1)

紅軸大力打都係大聲
自己買ORING黎套

紅軸大力打都係大聲
自己買ORING黎套吧
killer699 發表於 2019-2-13 16:21

淘寶度完買個類黑膠圈?

via HKEPC IR Pro 3.5.1 - iOS(2.4.1)

淘寶度完買個類黑膠圈?

kenntun 發表於 2019-2-13 16:24

yes

紅/黑軸加o-ring
基本上同靜音軸差不多
但平好多, 選擇多好多
必要時又可以拆走番

但建議您都係試下手感分別先

我用緊茶 (filco & K70)
K70 夜晚用多, 所以落o左 ring (tb 勁平)
落o左之後個 kepboard "垃" o左好多, 開頭好唔慣, 但係打打下又係咁

係細聲o左, 但 d 聲低頻o左, 結果都唔係靜好多

Leopold 靜紅
Leopold有吸音綿係底

至於O RING個手感差過靜音軸好多
靜音軸有少量膠感
而ORING 手感差(雖然我冇用過)
減低觸底距離
話就話 唔想要個陣可以除返
但係每次都有成104KEYS要搞(假設FULL SIZE)
其實唔太實際 (係FILCO同LEOPOLD個個價位 靜唔靜音軸差唔多價)

當然 唔怕老婆鬧可以買對耳塞比佢嘆

Leopold 靜紅
Leopold有吸音綿係底

至於O RING個手感差過靜音軸好多
靜音軸有少量膠感
而ORING 手感差(雖 ...
1234950 發表於 2019-2-13 23:53

ORING又係幾蚊
3M又係幾蚊

ORING成百隻
3M就兩隻

leopold 定 filco 好
買完番黎應該會淘keycap
而家用緊青    比老婆話夜晚打字好嘈

via HKEPC IR Pro 3.5. ...
kenntun 發表於 2019-2-13 15:30

仲有個選擇:靜音電容軸

仲有個選擇:靜音電容軸

hihihi123hk 發表於 2019-2-14 00:44

最後行左diy 😴😂😂
反而話靜

我用緊淘記紅軸
又係比老婆話嘈
試過加ORING
只係按落去果下會靜少少
彈上去果下唔就住,其實一樣咁嘈

打字都可以就住打
打機既話無可能。。。