[教學] Hot Fix Logitech G703 滾輪問題 + 減重變 Pro 分享

簡介

用半年,因為死滾輪(碌上碌下一格格推 有時有一兩格冇反應),已經試過請假上過代理即時換過一換一

點知新呢隻用咗半年多,開始又出問題,決定自己打開佢睇下 Fix 唔 Fix 到

修理教學
螺絲同一般 Mouse 一樣係鼠腳下面

拆哂上面之後,小心慢慢打開,然後搵一個薄硬嘅野做摃捍,比少少力推開透白滾軸

用幾蚊一把嘅除塵掃掃下,之後 Keep 住轉滾軸,清潔整個滾軸表面

如圖

最後關蓋前,開著佢駁電腦試下個滾輪,無問題就關蓋,完!

已成功清咗兩隻 G703  

減重 + 方便建議
因為滾輪太易入塵唔想成日"Meet" 隻鼠腳,嗰四粒螺絲我就最後決定唔再上喇

誰不知用落發覺成隻 G703 手感上輕咗好多,雖然冇磅係手可以度下,但手感嗰種輕可以媲美由第一次由 G703 轉揸 Logitech Pro   試玩嘅感覺,自己覺得始終 G703 比較大,覺得好渣啲

最後,黐張無痕膠紙固定底盤,完全不影響使用(我係實用派,對美觀有要求嘅人再自己 DIY 吧)

via HKEPC IR Extreme 4.0.0 - iOS(4.0.0)
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

你咁樣已經傷咗腳貼,睇圖已經知道腳貼已爛
下次你可以用風筒吹熱,把膠水吹溶便可以輕易取走腳貼

任何貼紙都係咁做

回覆 2# 星願

點為之傷咗?用落冇乜差別

via HKEPC IR Extreme 4.0.0 - iOS(4.0.0)

我係加張紙落個中軸到
我覺得佢設計有問題
所以清潔未必解完全決到

via HKEPC Reader for Android

回覆 3# hihihi123hk

我估係皺咗, 唔平就會有阻力/磨損 mousepad

我係加張紙落個中軸到
我覺得佢設計有問題
所以清潔未必解完全決到

via HKEPC Reader for Android ...
Arcadia 發表於 2019-9-6 07:58

想問下加張咩紙? 條片真係求奇擺入去就得

有一隻基本上當壞咗 拎番出黎清潔之後用得番

想問下加張咩紙? 條片真係求奇擺入去就得  

有一隻基本上當壞咗 拎番出黎清潔之後用得番

via HKE ...
hihihi123hk 發表於 2019-9-7 07:47

普通紙,唔可以用膠紙

普通紙,唔可以用膠紙

Arcadia 發表於 2019-9-7 16:30

效果如何?

效果如何?

hihihi123hk 發表於 2019-9-7 16:56

無問題,當然無原本咁好