[鍵盤] mac 合用機械鍵盤 求助

屋企windows pc用緊logitech g512
工作需要用imac 現在用緊magic keyboard 好扁好辛苦
想換個青軸機械鍵盤, 要有mac的key擺位(space左邊有4粒fn,ctrl,option,command), F1-12要function key, 想要full size (右邊要num pad), 最好個底盤係金屬(似g512)
請問有介紹嗎?

屋企windows pc用緊logitech g512
工作需要用imac 現在用緊magic keyboard 好扁好辛苦
想換個青軸機械鍵盤, ...
aba010 發表於 2020-6-6 03:04

keychron 大把layout 任你揀

Space 嘅左邊喎...... 4 粒制?

如果你話要 cmd 同 X 拍齊就話啫

有人出嘅,但嚴格嚟講唔係機械鍵盤 而且只有 TKL

就算 old school 嘢都係呢個 layout
駁個 ADB adapter 可以出返 USB 俾現代機用
不過 apple 似乎冇出 alps clicky 軸嘅鍵盤

另外邊度搵個 fn key 俾你?

除非你講緊 macbook 嗰款 layout,但係 full size 機械鍵盤嚟講幾乎可以話係冇,就算有都係啲比較冷門同細隻嘅自組嘢

咁樣擺多粒 fn 通常都係細隻唔夠制用先會用 fn key 嚟補足啲功能
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

Space 嘅左邊喎...... 4 粒制?  

如果你話要 cmd 同 X 拍齊就話啫

有人出嘅,但 而且只有 TKL

就算  ...
kwongk 發表於 2020-6-6 21:02

新Magic Keyboard有Fn Key
https://www.apple.com/hk-zh/shop ... uct-MLA22ZA/A-HKZH-

新Magic Keyboard有Fn Key
KinChungE 發表於 2020-6-6 23:45

是的, 我就是用緊呢隻
上網搵過都冇呢種 space左邊有4粒制的機械鍵盤

keychron 大把layout 任你揀
dan_dan 發表於 2020-6-6 10:32

都係冇fn key在左邊, 如果唔要呢個要求, 最接近的104key K1只有矮身鍵, 但我想要高身鍵

ducky

星期五檔案 發表於 2020-6-6 20:35

好似冇一隻model有我想要的要求

Apple Wireless Keyboard (A1016) 都不能滿足你的要求,看來真的太難得了。
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊