[滑鼠] Kensington出新無線trackball,可以起US Amazon預購。

https://www.amazon.com/Kensingto ... 363WW/dp/B08D356XB6

中指,但粒波唔夠大。觀望下先。

- 40mm中指波
- 佢個scroll ring就當然要照樣有啦
- 有制切換三個DPI模式
- 設計到同mouse一樣形狀
- 有五粒可自設功能制
- 可以用2.4GHz nano receiver
- 用AA電(正!)

Kensington基本出過的款式我都試過哂,係呢兩隻未玩過,不過Ergo唔記得係邊度睇到,有用家話個波唔順。

Kensington基本出過的款式我都試過哂,係呢兩隻未玩過,不過Ergo唔記得係邊度睇到,有用家話個波唔順。 ...
風十三 發表於 2020-9-4 18:47

Scroll ring係佢好用嘅其中一大原因

回覆 3# ntony
Kensington Expert Wireless Trackball Mouse  < 如果好似呢隻咁,我會有啲失望,
因為Ring好kick

回覆  ntony
Kensington Expert Wireless Trackball Mouse  < 如果好似呢隻咁,我會有啲失望,
因為Ring好 ...
風十三 發表於 2020-9-4 20:50

估計佢會好似舊Orbit咁,棘棘哋。Slimblade嘅無ring仿有ring,加上又勁順,真係解釋到佢點解一直咁貴都一直有捧場客。

Slimblade 啲掣分得太開, 用得耐好易攰. 個scrolling 轉嗰陣又唔多唔少會郁到個cursor. 其實唔好用.

至於順唔順, 其實用落隻隻都差唔多順,
因為耐咗有啲人嘅油脂黐住個波, 有潤滑作用.

今次新orbit 好似 elecom 啲 trackball. 啲掣排位夠就手.
如果有bluetooth 版, 都會買隻試吓.

五百幾唔貴喎…唔知香港賣幾錢
不過自訂鍵唔夠多,同埋好似好短身?最好有實物睇下試下

Slimblade 啲掣分得太開, 用得耐好易攰. 個scrolling 轉嗰陣又唔多唔少會郁到個cursor. 其實唔好用.

至於 ...
damner 發表於 2020-9-5 14:02

我正正係覺得Slimblade個排位非常就我手指位,平放就按到。佢嘅微動又唔錯,唔硬,唔洗好用力。我諗應該都係同一隻臭名遠播嘅Omron microswitch,但唔知點解用咗六年以上都完全無double click。

五百幾唔貴喎…唔知香港賣幾錢
不過自訂鍵唔夠多,同埋好似好短身?最好有實物睇下試下 ...
dls2046 發表於 2020-9-5 20:36

如果佢係Logitech的話,推出後就實可以搵到實物。可惜Kensington起香港要搵Slimblade都係得幾個地方有。

至於 ...
damner 發表於 2020-9-5 14:02

https://www.myminifactory.com/object/3d-print-108515