[滑鼠] Logitech 新增 Ergo M575 藍牙連線.... 都出高階 trackball ,失望

羅技的 Ergo M575 軌跡球新增藍牙連線支援
https://chinese.engadget.com/log ... pace-103005808.html

但佢歷代咁多款 trackball 中,最好既 Logitech Cordless TrackMan Optical Trackball ,一直唔理
又食指中指控、又多 function key,就算新出款都唔夠佢吸引

真係好失望.....

其實軌跡球,發展係慢幾拍,始終用家比例增長得慢,
而且,好多大方向,都不停加鍵,反而放棄,球的流暢度。
有少少似,機械鍵盤,啲大小廠商都不停放資源去,RGB,
反觀國內QQ群的,自家自計者,更有玩家風向,當然小眾開發,價格自然高得離地。

其實軌跡球,發展係慢幾拍,始終用家比例增長得慢,
而且,好多大方向,都不停加鍵,反而放棄,球的流暢度 ...
風十三 發表於 2020-10-30 14:08

RGB, G1,G2,G3,G4,G5鍵keyboard左面 真心垃圾多膠餘打字增加誤觸率
呢d都係不了

RGB, G1,G2,G3,G4,G5鍵keyboard左面 真心垃圾多膠餘打字增加誤觸率
呢d都係不了 ...
aesopv46051 發表於 2020-10-30 16:49

rgb,認同,最後只會單色
但G1,G2,G3,G4,G5就好有用,我set 晒 copy and paste 之類既short cut,買嚟唔打機,為做文書好方便

回覆 4# dearkaki

可能每人習慣唔同,果排 G 鍵我真係用唔慣,成日手指尾想撳 shift / ctrl 都有機會撳到 g5
宜家都係用返傳統 104 佈局,始終成日要 kb notebook 兩邊轉,唔想依賴排 g 鍵

回覆  dearkaki

可能每人習慣唔同,果排 G 鍵我真係用唔慣,成日手指尾想撳 shift / ctrl 都有機會 ...
rabbit82047 發表於 2020-10-30 23:42

我覺得OKAY 播,佢畀夠20個我仲開心~

BTW,暫時見得呢款有10個、已叫最多,唔知仲有無其他款有再多啲呢?好想要
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

早年客制化ALF x3

via HKEPC IR Extreme 4.2.3 - Android(4.2.0)
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

早年客制化ALF x3

via HKEPC IR Extreme 4.2.3 - Android(4.2.0)
風十三 發表於 2020-11-3 12:33

咁都係10粒姐~~