[鍵盤] 用cherry MX軸鍵盤 係HP 官方Tmall店 做緊199 人仔

HP 的cherry MX軸鍵盤 係官方Tmall店 做緊199 人仔

呢個價 仲平過 ck370
仲係 PBT keycap
有興趣可自行入手

師兄,$199 依款,同$269&299 有咩分別? thanks

via HKEPC Reader for Android

師兄,$199 依款,同$269&299 有咩分別? thanks

tattattat 發表於 2021-4-11 18:30

HP 應該只得一款 Model 係用 cherry 就係 K10C, $199 果款

我對mouse 要求相對會高d, 因為成隻手係包實隻mouse, 手感好重要
但KEYBOARD 就真係相對要求簡單...

買機械鍵盤其實最得幾個重點
1)係咪用Cherry軸
2)軸下有冇鋼板加持
3) 係咪窄邊
4) keycap 手感 (呢個其實唔太重要, 因為好易換)
5) 品牌是否可靠 (如小工作坊出品會驚品質參差 )

HP 呢款樣樣都係yes時,
而我又唔想要rgb. 於是呢款K10C 好抵玩.

我地隻手掂到Keyboard 的地方就係手托同埋keycap, 同埋 Keycap 按下的手感(最好有鋼板加持)
至於手托, 我自己鍾意用木的, TB 有好多款可揀...

如果真係想長時間舒服使用Keyboard & Mouse...我個人認為鍵盤架比較重要...
我自己就用緊 3M AKT60LE (香港買大概是千多元HKD), 貪佢可以微調鍵盤架高度同角度...
平時隻手自然地放係座椅扶手, 微調鍵盤架高度Match 番扶手高度..
咁就長時間操作隻手都唔會感到不適

https://www.3m.com.hk/3M/zh_HK/c ... 90057092&rt=rud

有時見到有人揀側刻keycap , 我不其然會諗係咪因為鍵盤放得太高, 所以揀側刻黎就番...

加返價了??

加返價了??
yangtz 發表於 2021-4-12 12:05

岩岩CHECK 左...仲係$199
佢果Listing 係好多model 放埋一齊...
但得左上兩個K10C 款先係Cherry 紅/茶 軸...

比埋條 link 你
唔好買錯

HP 應該只得一款 Model 係用 cherry 就係 K10C, $199 果款

我對mouse 要求相對會高d, 因為成隻手係包實 ...
kamcm 發表於 2021-4-12 00:44

謝謝師兄,好詳細

抵玩不過無燈

會員登入前見到係399...
登入後見到得返茶軸199但唔送香港...

會員登入前見到係399...
登入後見到得返茶軸199但唔送香港...
ozz8179515 發表於 2021-4-13 19:13

紅茶都有, 可以用官集或直送

紅茶都有, 可以用官集或直送
炎冬 發表於 2021-4-13 21:25

我見有兩款官集, 其實有咩分別....第一次淘...

菜鸟官方集运-标准¥9.70起详情
菜鸟官方集运-顺丰¥23.00起详情

知道了...係運費同自提點唔同....~~