[軟件應用] Sketchup Make 2014 入門篇 (已完成)

小弟近期又開始重學Sketchup
之前用Sketchup 8 都學過少少...
都係由畫屋仔開始...
希望幫到新手/第一次接觸Sketchup 的你..
PS 小弟文筆欠佳..希望各師兄見諒
---------------------------------------
究竟...2014同8有咩分別...
除左VERSION 唔同...

畫圖分類多左..
功能上..有部份唔需要再額外裝PLUGIN就用到了
(由於本貼係講入門野..未必講到啦 )
想知多D可以去依到
----------------------------------------
更新:

今日收到第一次更新..(10/06/2014)

----------------------------------------
目錄:

下載及安裝篇
界面篇
常用工具- 選取及檢視篇
常用工具- 測量工具篇
常用工具- 繪畫工具篇
常用工具- 調整及變形工具篇
PLUGIN 篇
技巧分享篇
寫分享後感想
額外資料 - 畫圓篇
額外資料 - 畫圓角,倒角,倒中圓角篇

回覆 74# dtom

依家一個月30日..佔9成左右時間都係返工...
邊有時間寫...
依家出到邊個版本都唔知多左D咩都唔知

N年前既POST 比你地隊左上黎
benng1hk 發表於 2017-3-20 20:24

4年喇喎,ben兄可以出進階篇未 

sketchup 由8.0至今都冇大改變,雖然年年改版,但表面又冇乜分別,主要是改了對電腦相容性,冇乜花巧嘢係佢特色,現時好多定做傢私都用佢出圖。

好精彩的繪畫教學

回覆 70# benng1hk

畀我搬咗上神枱位,置頂

N年前既POST 比你地隊左上黎

回覆 68# 絕對好奇

謝謝兩位師兄

回覆 66# 小生

1.將書櫃雙擊滑鼠左鍵,
2.單擊滑鼠右鍵,
3.選取轉為元件或建立群組,
4.面門板依1至3步驟重複動作,
5.使用移動,分別將兩個物件沿虛線拉近。

請教 2件物件貼近, 什樣方法可以係各自獨立. 如畫書櫃同面門板.
我現在做法係畫開3MM 但好難點到虛線交點,  ...
小生 發表於 2017-3-19 11:22

1. make "Ccomponents"
2. use "Group"