技巧分享篇已完成..
今季入門篇..完全完成...
多謝收看

如果"祈"待我既進階篇...
就睇你地既反應

技巧分享篇已完成..
今季入門篇..完全完成...
多謝收看

如果"祈"待我既進階篇...
就睇你地既反應 ...
benng1hk 發表於 2014-6-10 15:34

請繼續

(Sent from HKEPC iPhone app)

請繼續

(Sent from HKEPC iPhone app)
Offer 發表於 2014-6-10 16:03

師兄..你回覆好旱喎

另外..我都好祈望你有新設計出黎睇下

回覆 31# benng1hk

很好的教學, 支持.

期待 ching 既 進階篇,  進進階篇, 進進進階篇, ............

各位師兄..今日收到更新..
如果有師兄已DL左之前版本..
不妨又DL更新試一下..

PS: 記得DL 前改名..唔好OV ...
benng1hk 發表於 2014-6-10 11:54

唔該哂 ching.
不過, 好似係上個星期出左了, 我頭先去 download 一次, 同 4 號果個一樣.

唔該哂 ching.
不過, 好似係上個星期出左了, 我頭先去 download 一次, 同 4 號果個一樣. ...
Super169 發表於 2014-6-10 18:04

係??
可能我為左依個分享..
前日重裝一次14.0.4900版本..
我今日再開果時..佢至話有新版本

不過..我到依家都未裝...
因為開心版可能唔支援

係??
可能我為左依個分享..
前日重裝一次14.0.4900版本..
我今日再開果時..佢至話有新版本

...
benng1hk 發表於 2014-6-10 18:08

因為開心版可能唔支援

OH....    你竟然係用開心版, 而你 D 圖用 既免費版 (SketchUp Make)......
我只會支持祖國的共產主義精神.

我都係睇完你個 post 至去 download, 不過我見人地係 4 號放出黎, unzip 既 file date 都係 4 號.
今日再去 download 最新版, compare 過 file 係完全一樣既.
裝左 14.1.1282, 應該可以開心地使用.  不過, 唔知有乜分別.  最後一次係用 2013 的, 唔知有無大分別.
雖然轉左會去 Solidworks (因為我成日要改野, SketchUp 改呎吋有時幾煩), 但係簡單野有時都會用番 SketchUp 畫.

OH....    你竟然係用開心版, 而你 D 圖用 既免費版 (SketchUp Make)......
我只會支持祖國的共產 ...
Super169 發表於 2014-6-10 18:28

改尺寸..
咁仲有咩係SKETCHUP遇到??
我睇下向進階版寫入去

另外..我對比過開心版同佢原版一樣..
不過..好似多左依個網址少少功能
http://www.sketchup.com/zh-TW/products/sketchup-pro/new-in-2014

改尺寸..
咁仲有咩係SKETCHUP遇到??
我睇下向進階版寫入去

另外..我對比過開心版同佢原版一樣..
不 ...
benng1hk 發表於 2014-6-10 18:35

之前用 SketchUp, 主要係做 D 模型既圖出黎, 例如屋企裝修, 我會成間屋起左個模型試下放唔同傢俱既效果.  
由於主要係睇樣, 最緊要貼圖做出黎既效果夠真實, 少少呎吋既誤差唔重要.

但係家陣印野, 有時度得唔準, 一開波就錯左少少, 之後好多野係基於之前果舊再推推拉拉做出黎, 要改番就比較煩 (可能係我用得水皮).
SolidWorks 好多野係設定一D關係, 只要關係設定得好, 之後改呎吋好方便, 最正係如果做漏左野 (例如 mirror 之前挖少左個窿), 可以隨時 fallback 幾個 step 再做番.   當然, SolidWorks 始終都係 $$$ 既, 功能上自然大左好多野.  

不過, 如果講易上手, SketchUp 真係超正, 而且唔駛考慮咁多野 (當然, 複雜既立體點樣由幾個基本功能去合成, 都要考慮既), 我最初用時乜功能都無理, 只係畫線推推拉拉, 已經可以做左好多野了.  真係好適合初初畫 3D 圖既....而且仲要係有免費版 (不過, 免費版好似無左 solid tools, 有 D 野會難攪 D).  其實仲有隻免費既 3D tools - Blender, 我見網上都幾多人用黎做 3D 模的, 功能強大, 但裝過黎睇, 好似幾複雜, 可能因為佢既操作同 SketchUp 有好大分別.

之前用 SketchUp, 主要係做 D 模型既圖出黎, 例如屋企裝修, 我會成間屋起左個模型試下放唔同傢俱既效果.  ...
Super169 發表於 2014-6-10 19:09

師兄..請你講重點....
你講咁多感想同對比做咩

暫時見你講左遇到一個問題...