有時間我覺得去學其他大路d 3d軟件

via HKEPC Reader for Android

回覆 10# benng1hk

小弟覺得呢個係本版區(到目前為止)最有價值嘅繪圖教學post!(己收藏)
樓主辛苦哂,小弟向你致敬!

ps:幫樓主補充單位精確度選項
         視窗>模型資訊

如果想模型夠精確,一定要係一開始時改一改呢個精確度,
          同埋劃線時盡量用手輸入長度數字,唔好剩係用滑鼠拉。

好詳細既教學, 支持!
之前都係玩開 SketchUp, 自從上年買左部 3D printer, 就轉左會去 SolidWorks .
原來已經出左 2014, 等我又去 download 黎玩下先.

回覆  benng1hk

小弟覺得呢個係本版區(到目前為止)最有價值嘅繪圖教學post!(己收藏)
樓主辛苦哂 ...
絕對好奇 發表於 2014-6-9 06:00

佢預設係小數點後5個位了
我依個貼POST 係入門野
另外...有機會..我會出進階篇..師兄..唔好心急啦

有時間我覺得去學其他大路d 3d軟件  

zetaho2003 發表於 2014-6-9 02:01

師兄..
重點係套野免費..
當然..如果要玩建築物,人體之類..其他會優勝D..

果D..我有時間都會寫分享貼

功能是否123D Design 強D?

功能是否123D Design 強D?
gboat 發表於 2014-6-9 13:18

各有各好,師兄…自己選擇吧
另外,我覺得sketchup 係自由度大些小
如果識寫plugin(maya 都有依個功能) ,依套都唔錯選擇

師兄,如果你有睇佢廣告,佢有d複雜d既圖都畫到出黎,視乎你有幾多3d概念同想像力

最後,我寫依個分享,係有師兄想試玩既時候,幫助一下
又唔係幫佢宣傳,唔洗咩到插一餐既 (唔係話師兄你,係告知其他師兄)

回覆 27# benng1hk

師兄加油,我也想學這東西,我見有課程上,仲諗住去上堂,呢家都係睇住師兄的教學慢慢玩算了
留返個名先

回覆  benng1hk

師兄加油,我也想學這東西,我見有課程上,仲諗住去上堂,呢家都係睇住師兄的教學慢慢玩算了  ...
qkuser 發表於 2014-6-10 10:14

免費野唔洗上堂架...
去搵YOUTUBE 同 G神咪得囉

另外..依個唔係教學..係分享..
我未到大師級..只係小學生級別

各位師兄..今日收到更新..
如果有師兄已DL左之前版本..
不妨又DL更新試一下..
(WIN ZH-TW)

PS: 記得DL 前改名..唔好OVER WRITE 舊果個 有咩事都可以返轉頭