師兄..請你講重點....
你講咁多感想同對比做咩

暫時見你講左遇到一個問題... ...
benng1hk 發表於 2014-6-10 19:17

唔好意思, 我只係講下自己用兩隻野既比較同感受, 希望 ching 唔好介意.  

其實唔止改呎吋, 當日我轉會既其中一個原因, 係當我畫左 D 比較複雜有曲面既立體, 進行 互相切割時, SketchUp 有機會爆窿, 就咁睇初時唔覺有問題的, 但係 export 出 STL 會印唔到.  我放大時, 至發覺切割既接口位有問題, 有 D 位係無左塊平面, 要自己慢慢補番至可以出 STL 打印.  而 Solid Tools 如果當中有曲面, 或者做過多次 加減後, 有時會話我果件野唔係 Solid, 再唔可以用 Solid Tools 做.  當然, 之前都有 ching 教過, 好多野唔需要下下用 Solid Tools 都做到, 不過我自己慣左手勢, 唔係好識拆件去做, 好多時都係將幾舊野加加減減變成想要既野.  唔知呢方面 2014 有無改進, 要搵下當初成日衰既圖, 再做一次睇下有無事.

唔好意思, 我只係講下自己用兩隻野既比較同感受, 希望 ching 唔好介意.  

其實唔止改呎吋, 當日我轉會既 ...
Super169 發表於 2014-6-10 19:44

明白..
其實我唔係有心咁講野...
係想知多D仲有D咩有師兄遇過..又好似解決唔到..

我嘗試幫你地去釋懷..
點解其他軟件得..你依套野(SKETCHUP)咁廢柴..
仲要出PRO 屈人銀紙呢

PS 依家2014 好似加左曲面畫法...
不過...我未摸熟唔夠膽獻醜

明白..
其實我唔係有心咁講野...
係想知多D仲有D咩有師兄遇過..又好似解決唔到..

我嘗試幫你地去釋 ...
benng1hk 發表於 2014-6-10 19:57

我都唔覺得 SketchUp 差, 我都好鐘意用佢的.  只係我自己用得唔夠純熟, 同埋成日左改右改.
如果你有留意之前既 post, 呢度有 D ching 用 sketchup 好勁既, 畫出黎 D 模型超正.
呢度好似無人話過 SketchUp 廢柴喎, ching 會唔會諗多左少少?

至於 pro 版, 由於一直都係用 pro 版, 我都唔肯定有乜分別, 只係知好似普通版係無 Solid Tools.
每隻軟件都有佢既特點, 有唔同既 target, 唔需要話邊隻軟件完全好過哂另一隻.
人地收得錢既, 點都有D特別好野去吸引人買, 如果唔係, 邊有 market 喎.  
市場上可以生存到既野, 點都有佢獨特之處, 何必一定要分出邊隻一定好過另一隻?
其實用慣一隻軟件, 自己合用既, 係咪最好又有乜所謂?  功能多只係方便左你做某 D 野, 唔代表無左一定做唔到.

既然 2014 加強左曲面玩法, 得閒我又睇下佢既曲面有乜野新野, 我家陣有時都仲會用佢的.

期待 ching 你既進階篇, 希望多 D 同好受惠.

我都唔覺得 SketchUp 差, 我都好鐘意用佢的.  只係我自己用得唔夠純熟, 同埋成日左改右改.
如果你有留意 ...
Super169 發表於 2014-6-10 20:40

http://www.hkepc.com/forum/redir ... 68&pid=31924089

唔係廢柴..
點會有人講學都學D大路野

不過..對於3D PRINTING 黎講..佢真係有D遜色...
例如畫圓形...佢始終有D起角(變左多邊形..)
你試用"圓弧" 畫個圓形一定睇到個圖係衰左

PS 我已用畫圓工具畫..印出黎就係咁

詳細圖
http://www.hkepc.com/forum/redir ... 41&pid=31932283

回覆 44# benng1hk

其實果位 ching 都無講錯既, 有時間學大路 D 既軟件, 將來會有好處, 初時用唔著既功能, 將來熟左可以慢慢學識, 當然要付出既時間亦比較多.

不過初初玩唔會放太多時間, 做既野亦唔會太複雜, 搵隻易入手既, 一樣可以做到好多野.
但係如果長遠去睇, 或者甚至想話做 3D modeling 既行業, SketchUp 始終有點唔同.

對我黎講, 邊隻軟件都可以搵到黎玩, 所以當初有 ching 提議我試下 Solid Works, 我就搵左黎試(呢隻無免費版既).  
但係如果真係要比 $$$ 既, 通常屋企都唔會買大路果 D (例如 AutoCAD, 3D Max, Maya, .....).
就算我自已轉左會, 我都唔會覺得 SketchUp 廢, 唔知點解 ching 會因為果位 ching 講一句唔係大路野, 就覺得人地話佢廢柴.
可能你對軟件生存之道有所偏見了, 唔係大路既軟件, 唔代表就係廢既.  除左 ching 之外, 無人話 SketchUp 係廢柴的.

至於你話佢印出黎既唔夠圓, 唔知 ching 個圓分左幾多 segments, 如果畫大件既野, 加多 D segment 可以做得靚 D.
不過我只係以前為左做圖片既效果試過改黎用, 印野唔記得有無試過了, 做圖片既效果肯定可以得既.
sketchup 本身唔係用一個真正圓形既 path 而係用多邊形畫出黎, 唔知可唔可以用密既 segment 做出一條圓形既 path 去打印.
但係, 如果夠密既, 應該睇唔出係多邊形的.

師兄..你回覆好旱喎

另外..我都好祈望你有新設計出黎睇下 ...
benng1hk 發表於 2014-6-10 16:07

你想要乜新設計?

你想要乜新設計?
Offer 發表於 2014-6-10 22:57

冇呀..
師兄...你想設計乜我咪睇乜

回覆  benng1hk

其實果位 ching 都無講錯既, 有時間學大路 D 既軟件, 將來會有好處, 初時用唔著既功能,  ...
Super169 發表於 2014-6-10 22:00

可惜佢只畫形圓既工具都係咁呢
不過..教學都寫左出黎...

如果要寫大路野既分享..
我都有辦法既

但界面有D軟件過新唔太知D位
又要慢慢搵

回覆 44# benng1hk

師兄又話刨哂所有post嘅?
無睇到gorto大佬點樣教小弟可以劃圓啲?
睇嚟你都係無留心聽書嘞!

係點選完圓形icon後,
用keyboard打入4嘅倍數後先開始劃圓,
例如72或96,個圓形就會圓好多架!
不過如果輸入6會有意想不到嘅效果!

ps1:恭喜師兄攞到第一個精華貼!
ps2:呢個post寫得好正!所有學問最難就係入門,入咗門就易行好多!
ps3:小弟都算有眼光,無幫錯人,哈!哈!哈!

回覆  benng1hk

師兄又話刨哂所有post嘅?
無睇到gorto大佬點樣教小弟可以劃圓啲?
睇嚟你都係無 ...
絕對好奇 發表於 2014-6-11 03:09

我冇話刨晒所有POST...
只睇官網果4 PART教學去寫

http://www.hkepc.com/forum/redir ... 68&pid=31929867
我依個回應我都有講我係小學生級別
----------------------------------------

如果咁入半徑..一係大左..唔係咪細左
定係向小數點到埋手計?

另外..精華冇咩用...可唔可頂置依個係關鍵