回覆 50# benng1hk

你 click 番落個圓到, 睇 entity info 時, 應該有個 segments 既數字, default 好似係 24 (即係一個圓係用 24 邊形造成). 你可以改大個數, 等佢分得細 D, 出黎既效果就會圓好多.  相反減細佢就會變成好明顯既多邊形.
當然, 如果 set 得太大, 可能只係浪費 resource, 適量咁加大佢試下, 自己睇下某個 size 用幾多邊最好.  當打印既物件大左, 又再加大 segments 既數應該可以保持佢圓滑.

由於家陣公司機無 SetchUp , 只係靠記憶既, 唔知有無記錯個步驟, 總之就係有個 segments 既數值可以改變個圓由幾多邊既多邊形組成, 數字越大就越圓.

回覆  benng1hk

你 click 番落個圓到, 睇 entity info 時, 應該有個 segments 既數字, default 好似係 2 ...
Super169 發表於 2014-6-11 13:34

唔緊要...
我有時間又去試下
依家搞返我部KOSSEL D野先

額外資料 - 畫圓篇

前幾日..發現畫圓出現問題...

有2個熱心既師兄話..增加段數啦...(分別4/6既倍數)
我都摸左一段時間再加網文得出...

原來係咁樣加段數...

1. 拎起畫圓工具

2. 右下角既數據會寫住"側面"

3. 直接輸入"72"

4. 完成

額外資料 - 畫圓角,倒角,倒中圓角篇

補開一種畫法..
順便補第二個....

之前有位國內師兄問我..
究竟圓角點畫...

我一次過講...圓角,倒角,倒中圓角
---------------------------------------
由於倒中圓角仲有D野未解決到...

暫SHOW 圓角同倒角
---------------------------------------
圓角:

1. 用"矩形"同"推/拉"工具
畫個長方體(20X40X10MM)

2. 用卷尺畫D定位
(距離:3MM)

3. 用兩點圓弧
留意返開始點同完結點一定顯示"交叉"

4. 用推/拉
將多餘部份刪除

5. 完成圓角

倒角

接著上圖,

2.  刪除輔助線

3. 用偏移
拉出內框(距離: 2MM)

4. 用移動點一下內框表面,
然後按著ALT, 向Z軸方向拉..

5. 完成

額外資料 - 畫圓角,倒角,倒中圓角篇 UPDATED

回覆 53# benng1hk

可能我無乜 planning, 我通常係用 default 畫左先, 見到效果唔好至加 segment, 好少話畫之前就決定.
所以通常我係 click 番個圓, 開 entity info 去改 segment 的.  

當然, 條條大路通羅馬, 無話邊個方法最好, 自己用熟就得, 事前定係事後設定都無問題, 最緊要做到想做既野.

不過, 事後做有時個買同其他線交叉左就要注意, 個圓分開左, 可能只係改左一部份, 而唔係成個圓都唔定.

而且, 畫出黎既圓, 變成立體後 (拉過推過之類), 就唔可以再改了.

可能我無乜 planning, 我通常係用 default 畫左先, 見到效果唔好至加 segment, 好少話畫 ...
Super169 發表於 2014-6-12 21:57

師兄..你應該去寫進階版啦
你文筆好我咁多

回覆 54# benng1hk

有關畫圓角, 用推既方法好簡單, 但係只係可以向一個方向.
其實仲有一個方法, 可以用黎一次修幾條邊的, 就係你之前好鐘意用既 follow me 功能, 一次過修哂四條邊都得, Follow me 真係好好玩既.

回覆 57# benng1hk

你分明笑我唶.....
我都無玩一排, 而且我只係好亂黎既, 做到就算.  
只係大家用唔同既方法, 交流下還可以, 教人我就唔掂了.

ching 你咁有心機去做教材, 我地等緊你既進階, 再進階, 進進階篇的.

你分明笑我唶.....
我都無玩一排, 而且我只係好亂黎既, 做到就算.  
只係大家用唔同既方 ...
Super169 發表於 2014-6-12 22:21

邊有笑你...
依D事實嘛...
我做人好老實