[軟件應用] Solidworks 入門討論貼 (28/7 更新 修改模型 #4)

歡迎師兄們參與討論!

簡介
Solidwork 主要對象係工業設計,產品設計,模具設計等行業,要令設計出來嘅零件可以生產,需要清晰及高精度嘅立體模型。除咗一般繪畫立體模型功能,Solidworks 仲有鈑金,模具,熔接,流動力學分析等等工具協助,不過大家只係想畫圖嚟做 3D printing 應該唔需要用到 (我亦唔識用 )。

我自問唔係用過好多 3D 繪圖軟件,不過我覺得 Solidworks 同其他軟件唔同之處在於佢嘅流程係以『加工』角度出發。一般 3D 繪圖軟件你可以隨時將個模型搓圓噤扁,將角/面任面拉伸,加一個圓柱或者立方體,但完成之後唔可以睇得返你每個步驟做過啲乜。而 Solidworks 嘅設計流程顯示得相當清楚,你可以一步步咁睇到個模型各部份係點產生,响需要修改模型同學習畫圖時非常方便。

我講完大家都可能未係好明,下面會慢慢講解:

開一個新檔案 (第一次用佢會問你用開咩單位,之後就會成為預設,當然你可以隨時改)

Solidwork 主要分三類檔案
零件 (Part)
單一零件/模型

組合 (Assembly)
將多件零件組合,對位及設定零件間之關係,方便檢視零件間有無衝突及可動程度。

工程圖 (Drawing)
將立體模型轉換成工程圖,方便展視及生產。

組合同工程圖都要靠零件組成,所以開一個新零件檔案

界面

工具列
大部分需要用嘅功能都可以响工具列上唔同 tab 之中搵到,right-click可以選自訂加入/移除其他功能按扭。Solidworks 重點在於 Sketch 同 Features,如果唔見呢兩個 tab 可以 right-click 任何一個 tab 叫返佢地出嚟。Solidworks亦好似 Word 咁,你 click 模型或草圖任何一個部份時佢會出一個細工具列,上面會有一啲常用嘅功能。

特徵管理員
繪畫零件嘅每個步驟可以响呢度見到,你可以將底部條藍線上下移動,好似條時間軸咁睇吓唔同步驟前後嘅分別 (當然你要畫咗野/開人地啲圖先用到)

控制視點
滑鼠中鍵 – 旋轉
Ctrl +滑鼠中鍵 – 水平移動視點
滾輪 – 縮放 (Cursor 位置決定縮放中心點)

預設 Spacebar 會顯示呢個視窗俾你選擇視點

如果有開到頂行右面第二個制
可以直接响繪圖窗選擇

顯示方式

紅色格:改變顯示方式
陰影+邊界
S E.PNG

陰影

可見邊界

透視邊界

全部邊界

粉紅格:檢視模型橫切面

草圖
用 Solidworks 繪圖離唔開以下六步曲
1.        選擇一個平面 (Plane)
2.        開一張新草圖 (Sketch)
3.        繪畫幾何圖型 (Geometry)
4.        將圖型與原點 (Origin) 連繫
5.        設定限制條件 (Relations) 或 尺寸標註 (Dimensions)
6.        產生 3D 特徵 (Feature)

不斷重複上面幾個步驟就可以畫到你想要嘅圖

以下面呢個立方體作例子

先開一個新零件
最初只有三個預設平面/基準面

Top Plane - 上基準面
Front Plane - 前基準面
Right Plane - 右基準面

從左面特徵管理員選擇 Top Plane (六部曲之一 - 選擇一個平面)

從工具列 Sketch 之下按 Sketch (六部曲之二 - 開一張新草圖)

畫面會自動轉到上基準面嘅正面方便畫圖
特徵管理員出現 Sketch1 (紅圈)
右上角出現離開草圖模式及取消按扭 (橙圈)

主體係一個正方體,所以先以一個平面正方開始畫起 (六部曲之三 -繪畫幾何圖型)
選擇四邊型 (紅圈)
畫四邊型有好多方法,為方便下一步我先選由中心畫起 (橙圈)

Cursor 在原點 (origin) 上左擊 (六部曲之四 - 將圖型與原點連繫)

拉出大約所需大小,可以參考右上 x, y 值
唔需要完全準確,因為真正大小稍後會定義

左擊完成,你會發現線同點上有啲小符號

佢地係第五步嘅「限制條件」,畫圖時某啲佢會幫你自動加上
其中常有例子有:
垂直 - 水平 - 重疊 - 中間點 - 平行 - 等距 - 直角 - 相切 (Tangent) - 同軸心

畫面上嘅線如果係藍色即係代表未完全定義 (Fully defined)
而家個四邊型只係定義咗中心點同原點一致
上下兩條邊係水平,左右兩條邊係垂直
所以你仍然可以拉動線/角去改變大小同長度

要將佢定義成正方型,可以選擇左邊及底邊 (六部曲之五 - 設定限制條件 或 尺寸標註)
按左面「增加限制條件」 (Add Relations) 或彈出工具列裏面嘅「等距」

左邊及底邊上出現等距限制條件符號,旁邊數字係篇號,代表呢個等距係屬於呢兩條線
而家個四邊型仍可以改變大小,但係只可以係正方型

要定義線條長度,角度,半徑直徑等等需要用尺寸標註

左擊任何一條邊向外拉再左擊,可以輸入所需長度

輸入 100 (即 10cm) 按 Enter 確定
所有線條變成黑色,右下亦出現 Fully Defined
代表定義完成 (第五步完成)

Solidworks 入門討論貼 (28/7 更新 修改模型 #4)

第一幅平面草圖已經畫好,可以用以下按扭離開草圖模式

將 2D 正方型 變成 3D 立方體 (六部曲之四 - 產生 3D 特徵)
3D 特徵 (Features) 常用有以下幾種,而每種亦有加入材料與移除材料之分:
伸長(Extrude)-  旋轉(Revolve) - 疊層拉伸(Loft) - 掃出(Sweep)

選擇剛畫好嘅草圖,工具列打開 Features,按 Extrude Boss/Base

進入 Extrude 功能,你會見到所畫嘅正方型出現伸長立體化預覽 (米黃色半透明狀)
你可以由左面輸入伸長高度,或者用右面箭咀拉高

正方型邊長 100mm,所以輸入 100
按左上角剔號完成

六步曲已經完成,立方體入手
特徵管理員出現 Boss-Extrude1,代表建立好一個3D 特徵
而草圖被納入 3D 特徵之下

大家睇到呢度,可能會覺得「嘩!攪咁多嘢先得個立方體,其他軟件一click一拉就有啦!」
無錯,以一啲非常簡單嘅圖嚟講,Solidworks 係會俾人需要多啲步驟先得到同樣效果
但係結合佢其他功能,要產生或者修改會比其他軟件容易同精確。

第一個六步曲完成後,我地再去返第一步
選擇立方體右面平面 (第一步),可以用彈出工具列開新草圖 (第二步)

特徵管理員出現新草圖,手動將視點轉到右邊方便畫圓

於 Sketch 工具列選擇圓型,圓型種類選第一種

响正方型上面任意拉出一個圓型 (第三步)

嚟到第四步,應該點先可以將個圓同原點 (origin) 連得上呢
其實所謂與原點連繫,唔需要直接連繫,可以用其他已畫部份作間接連繫
所以通常只要第一張草圖跟原點連繫,後面嘅草圖就可以跳過呢個步驟
因應需要做第五步嘅設定限制條件同尺寸標註

我地想畫嗰個有窿立方體,個圓响一面嘅正中
有好多方法可以做到
例如將圓心用尺寸標註設定成同正方體邊界作為 50mm

呢個方法係可以將圓心放响中間
不過一但立方體嘅尺寸有所改變
個圓心就會唔响正中
所以我地用以下方法,保證其他部份修改時亦可以得到一致效果

加入一條將立方體上下均分嘅 center line,將圓心設定响線嘅中間
(Center line 係用嚟方便你加入限制條件,並唔會出現响立體模型上)

用 Ctrl+左鍵 選取圓心同 center line,左面限制條件選擇中間點

按左面剔號確定

打開尺寸標註功能,响圓周上左鍵,輸入直徑 75mm 後 Enter
圓型已經完全定義,可以退出草圖模式完成第五步

第六步同立方體嘅第六步好相似
只係由增加材料變成移除材料
於特徵管理員選取圓型草圖,由 Features 工具列選 Extrude Cut

跟之前一樣你可以輸入數值或者拉個箭咀去設定移除深度

不過亦會同樣遇到立方體嘅尺寸有所改變後可能深度不正確嘅問題
所以我地改為移除至某一個面 (Up to surface)

將模型旋轉至可以見到背面
按左邊紅圈位置,再按一下立方體背面,選擇移除至呢個面

按左上剔號完成,你就會得到一個有窿嘅立方體

另一面嘅六角窿方法一樣,大家可以自己試試,唔明再問

忙咗幾日而家先有時間,再唔寫就真係爛尾,快快手手攪埋呢 Part

修改模型

大家完成咗上面個圖之後,其實都未睇得到 Solidworks 好用之處
我地而家試吓改改個模型,順便介紹其他功能

首先點選個立方體 (例如頂面)
你會見到相關嘅尺寸
43-Top Face.png

左 click 一下可以快速修改
44-1 Click.png

Double click 可以顯視進階修改視窗
45-Double Click.png

我地試下將底邊闊度改成 150,按 Enter
46-Change not shown.png

咦,點解改完數值後個圖都無變嘅?
大家記唔記得左面有「特徵管理員」,會順序顯示你產生過嘅特徵
當你修改模型上嘅任何嘢,Solidworks 其實需要跟據你新嘅數值
一步步咁重新畫過個模型,不過佢唔係次次一改就即刻 Update
因為對複雜模型嚟講重新畫過需要較多時間

如果改完數值見到幅圖無更新到
或者右下角見到以下 Icon,即係代表幅圖未更新
47-Need to rebuild.png

你只需要噤一下最頂呢個同樣嘅制 (Rebuild 重建)
Solidworks 就會幫你更新

效果
49-New Size.png

而家大家識修改,不過我其實係想將成個立方體變大
唔係淨係一條邊,下下都改兩次都幾煩
其實我地可以將佢兩個數 link 埋
以後改一個就會自動改埋另一個

Right-click 一下底邊闊度選 Link Values
54-Link Values.png

我地俾個名佢,例如 Width,按 OK
55-Shared Values Width.png

Right-click 一下高度數值同樣選 Link Values
56-Select Height.png

今次我地响個 List 度揀返 Width,按 OK
57-Select Shared Width.png

你會見到兩個數多咗個 ∞ 符號,代表佢地數值已經相連

按一下重建更新模型就會得到 150mm 邊長立方體
59-Linked Rebuild.png

除咗可以幫尺寸改名同相連,你亦可以輸入公式代表
以下示範修改圓形洞口大小成為 邊長 x 0.75

選擇圓形洞口 ( Click 切口裏面部份 ) 令直徑顯示
60-Double click circle hole.png

Double Click 數值出現進階修改窗
先輸入等號 =
你會見到個 List 有 Global Variables 裏面有之前我地定嘅 Width
61-Global Variables.png

亦有 Functions 同 File Properties
你可以用佢地嚟計啲複雜數 (我暫時未用到)

52-File Properties.png

我地揀返 Width 再加上 * 0.75,按剔號確定
="Width" * 0.75

按一下重建更新模型,直徑變成 112.5,左邊同時出現 ∑ 公式符號
63-Rebuild Circle Equation.png

以後你更新立方體闊度再重建
佢就會幫你計過圓形直徑大小

大家要留意一點,由於 Solidworks 係由頂一步步咁畫
所以係有可能因為中間數值令後面嘅步驟失敗
例如當立方體邊長係 150 而我將個圓形洞直徑改為 200
重建嗰陣佢會因為畫六角洞嘅平面消失而出現錯誤訊息

Reserve 1

Reserve 2

其他教材
官方說明:http://help.solidworks.com/2014/ ... _toplevel_topic.htm
台灣論壇:http://www.solidworks.org.tw/
Youtube 教學:https://www.youtube.com/channel/UCtwaWPOXEBysZLh1rrPzwFw

師兄,辛苦哂!

比個like 師兄先, 辛苦晒

加油
本身我下篇都想寫..
可惜犀牛未埋尾..部新腦又未執好DATA