回覆 910# lkc8210

現在改用了24mm, 21.5 我還有倉底貨。

回覆  lkc8210

現在改用了24mm, 21.5 我還有倉底貨。
ustkl 發表於 2018-7-20 20:25

Thanks for reply~
    前日比我搵到一千零一間有貨,原來之前係用錯Key word搵

請教一下,在 Thingiverse 發表的 P 仔版本,是用 marlin firmware 的,我自己零售版本的p 仔是用 repeiter firmware,把零售版的 firmware 安到開源版可以嗎? 有沒有甚麼 parameters 需要改動? 因為想兩部機一樣,有 Autolrvel 同埋怕 marlin 無過熱保護的危險....

別外,開源版 double fan 12v 是並聯的嗎? 之前 post 好像有提及,但唔想重頭再看一遍 90+ 多頁...

還有就是好像有一個 post 提到 stepper 要加二極管減紋,開源版有需要加的嗎?

謝謝!

1. 可用repeiter.不過要加返probe sensor.
2. 一般來說參數不用大改。注意機身高度, motor 的方向,extruder 齒的大小。
3. 12v fan 是並聯的。
4.  早期的mks mini 是用 dvr8825, 所以要用減紋 diode, 現在的己改用HR4988, 所以不用了。

via HKEPC IR Pro 3.4.0 - Android(2.3.4)

新做部機已經行得了, 開頭試 Print 布丁狗, 八卦都還可以, 大件物件會有部份爛. 一兩日後來再 Print 就 Print 得好醜樣 (見上圖)
試過哂 Z Cal 同 Auto Level 的係搞唔掂, 似乎無甚麼鬆掉...  要如何入手解決好呢?

別外一個問題就是 Print 的時侯如果去了下一層 Folder, 唔知點解會無左個 "Upper Directory" 個符號..

正常係咁樣的

我呢個無左 Upper Directory

咁快執好料

Repeiter firmware 1.02 是有bug的, 用online tools 只 save Configuration.h overwrite 原來的1.01可以了。

Autolevel 後唔平, 要Check 下 Z-probe 運作。

執料真係好痛苦!有少部分未齊,有d我係攞住 P 仔d parts 來試住先,個六枝野還未整,好像有點難度,等星期六日有多點時間先開工!

三個滑車我用手推發覺唔多流????,唔知係係皮帶定摩打關係,但似乎無得點搞..
Z Probe 係有舊 foam 安響個咀那一款,auto level 時好似正常有著燈,遲點再 check下先,希望係呢個問題,否則的話就真係唔知點 tune 好....

想問問如果無 Z probe, 係點做調平的呢? 有無 d 簡單易明的教學合p仔用? 想學多樣野旁下身!

回覆 918# hypnos_ma

冇Z probe 用返Marlin firmawre, 用滑車的endstop 螺絲調 3 點。

"我已upload左一套setting file上 thingivese. 裏面有3個g-code, 是tune endstop 用的。是用來從覆送印咀到各tower前的位置做paper test. 然後用滑車上的螺絲調距離。 一般來說調好就可以印, 無須接電腦。其實咁都唔係好難。尺寸想再準D先要接電腦改eeprom。"

觀察左一排,似乎不是 probe 的問題,而且我換了 p 仔跟的 probe 亦一樣
我有點懷疑是摩打齒輪上得不夠實,因為雖然我買到摩打的軸是 D 型(凹位),但其實底部有部份位還是圓的,齒輪距離摩打 2mm 應該未去到凹位..

唔知會不會是這個原因導致 print 爛野? 如果這樣的話可能要買過哂 d 摩打了,有沒有摩打牌子或者店舖 link 可提供一下?

好唔想搞那個位因為要拆哂底版同除皮帶,早知就唔洗執到 d 電線咁整齊.... 同埋 d 六角匙都滑哂啞,要買過先有得拆了