印一片1mm的東西在motor 和殼之間, 齒輪距離摩打 3mm 都可以。

齒輪推出1mm上實螺絲,已經可重印八卦同柱,但印個圓餅出黎問題即刻現哂形,真係調到想喊...
我覺得 Z 始終有點問題,做 cal z , set 0 再 home all 重做,好多時數值都係唔同左... 但邊到出問題始終察覺唔到,只覺得用手推滑車無p仔整機咁順,唔通要拆哂再裝一次試 :(

回覆 922# hypnos_ma

滑輪和其他零件我也試了很多不同貨源呢。

自己執料砌都印得出個大餅都未滿足。 果D 淘宝 kossel 情何以

你個effector 用 PLA 印的嗎?

用過P仔整機,呢個餅食唔落呢 :p 大餅是難印件嗎?(其實我唔知印成咁係咪都算調好,如果是零件問題唔 fit, 都係無計,除非再交下學費換零件,如果 P 老豆話合格,我就收手唔調啦,仲有六枝野要開工整)

Effector 我用 PETG 印的呢,希望頂得住.

回覆 924# hypnos_ma

你都話粗用就OK啦。PETG effector 都可以。而家我改左用PC印了。

粗用加學習,自己一手一腳搞過,會明白好多(雖然頭上依然有舊雲)
P 仔真係好好用,用過自然要求高左!如果大一點更好,期待大 P 成熟後的零售版,不過都要儲定下錢先得啦 :p

還有一個小小問題 :p
原本開始 print 的時後,個頭會先由左上角開始 Print 的,很好因為響條邊位整走左多餘的膠,但我自己 flash firmware, 卻由中間位開始,照計我只改了 Z max 其他都保留原有的設定.....  在哪裡可以改回由左上開始print呢?

可能你的firmware 上的Max print radius 是小了。懂改eeprom 把它改成82 就可以。

改成 82 可以了,唔該哂,終於完成左呢部自砌機,謝謝 P 仔! :)

P星人擄劫了一名MM, 並改造成這樣子。 從此她平庸的一生得以改變。 以前沒可能做到的現在做到了。

下一個擄劫對像 ---- 金屬孤兒